04/05/21

Mitropa kup (m): Težak poraz Hrvatske na startu

Sudjeluju reprezentacije Austrije, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Slovačke, Slovenije i Švicarske. Sve selekcije nalaze se na jednoj lokaciji u svojoj zemlji, a zbog osiguranja fair-playa sve ekipe nadziru kamere, te po jedan lokalni šahovski sudac, koji se brine o zabrani korištenja mobitela i drugih nesportskih pomagala za vrijeme igre. Igra se u tempu od 90 minuta za 40 poteza i dodatak od 30 minuta za završetak partije, pri čemu nakon svakog poteza igrači dobivaju dodatnih 30 sekundi.

U muškoj konkurenciji prema prosječnom rejtingu najveći su favoriti Mađarska (2562), Češka (2560) i Italija (2524), a Hrvatska je četvrta s rejtingom od 2510 bodova. Na dosadašnjih 38 Mitropa kupova najuspješnija je bila Mađarska sa sedam zlatnih, četiri srebrne i tri brončane medalje, a Hrvatska je na sjajnom drugom mjestu sa šest zlatnih, dvije srebrne i četiri brončane medalje.

U prvom kolu reprezentacija Hrvatske pretrpjela je težak poraz 0,5-3,5 od vrlo dobre Češke. Poraz je došao kao plod slabe igre naših reprezentativaca u fazi završnice, a jedini remi donio nam je Robert Zelčić u partiji s Tadeasom Kriebelom. Davor Rogić je dugo vodio tešku borbu sa Thai Dai Van Nguyenom, koji je žrtvovao pješaka za jaku inicijativu. Tek u dalekoj završnici Rogić je zalutao i dopustio suparniku da lijepom kombinacijom izbori odlučujuću prednost. Blažimir Kovačević je u otvaranju žrtvovao pješaka i postigao potpuno jednaku igru. No, u završnici nije pronašao pravi plan i Jan Krejči ga je napredovanjem slobodnog rubnog pješaka doveo u bezizlazan položaj. Najslabije je igrao Sven Tica, koji je rano zapao u izgubljenu poziciju. No, Vaclav Finek je pogriješio i Tica je mogao napraviti veliki preokret nakon lijepe žrtve figure. Nažalost, u napadu je propustio pravi potez i Čeh se obranio i zabilježio pobjedu.

Rezultati 1. kola:

RVATSKA – ČEŠKA 0,5-3,5 (Rogić-Nguyen 0-1, Kovačević B.-Krejči 0-1, Zelčić-Kriebel remi, Tica-Finek 0-1), ŠVICARSKA – NJEMAČKA 1-3, SLOVENIJA – SLOVAČKA 2-2, ITALIJA – MAĐARSKA 1,5-2,5, FRANCUSKA – AUSTRIJA 1,5-1,5 (jedna partija nije odigrana). Prema tome, na startu su sa po 2 meč-boda poveli Češka, Njemačka i Mađarska sa po 2 meč-boda, a po 1 bod imaju Slovenija, Slovačka, Francuska i Austrija.

vkov yzm

Izvor: HINA