04/05/21

Mitropa kup (ž): Hrvatska izgubila od Češke

Jedina svijetla točka bila je Noemi Špiranec, koja je odlično reagirala na riskantnu igru svoje suparnice. Osvojila je dva pješaka i onda preciznom igrom u završnici realizirala prednost. Ena Cvitan je postigla izglednu poziciju protiv Karoline Olšarove, ali se onda nepotrebno upustila u taktičke komplikacije, žrtvovala kvalitetu, ali je Olšarova odbila njen napad i dobila u protunapadu. Mirjana Medić je slabo odigrala otvaranje protiv Kristyne Petrove i rano zapala u podređen položaj. Na kraju je podlegla pred jakim rokadnim napadom. Patricija Vujnović je protiv Joanne Worek postigla bolju topovsku završnicu, ali je u kritičnom trenutku napravila grubu grješku i potonula u poraz.

Najveće favoritkinje su Italija (2301), Njemačka (2287) i Češka (2276), a Hrvatska je tek osma s prosječnim rejtingom od 2154 boda. Na dosadašnjih 16 Mitropa kupova najuspješnije su bile slovenske šahistkinje sa četiri zlatne i četiri srebrne medalje, a Italija je osvojila četiri zlata, dva srebra i četiri bronce. Hrvatska se može pohvaliti jednom zlatnom medaljom (Radenci 2019.) i sa dva brončana odličja (Brno 2006. i Balatonszarzo 2017.).

Rezultati 1. kola:

RVATSKA – ČEŠKA 1-3 (Cvitan-Olšarova 0-1, Medić-Petrova 0-1, Vujnović-Worek 0-1, Špiranec-Kanakova 1-0), ŠVICARSKA – NJEMAČKA 1-2 (jedna partija nije odigrana), SLOVENIJA – SLOVAČKA 1,5-2,5, ITALIJA – MAĐARSKA 3-1, FRANCUSKA – AUSTRIJA 2,5-0,5 (jedna partija nije odigrana). Prema tome, na startu su sa po 2 meč-boda poveli Češka, Italija, Francuska, Slovačka i Njemačka sa po 2 meč-boda.

vkov yzm

Izvor: HINA