18/03/23

EP šah (ž): Odličan start Ane Berke

Prvenstvo je vrlo jakog sastava, sa 21 velemajstoricom i 55 međunarodnih majstorica, a najveće favoritkinje su Gruzijka Bella Hotenašvili (2491), Ruskinja (pod zastavom FIDE!) Valentina Gunina (2478) i Azerbajdžanka Gunay Mammadzada (2472). Odigrat će se 11 kola po švicarskom sustavu natjecanja, u standardnom tempu od 90 minuta za cijelu partiju i dodatak od 30 sekundi poslije svakog poteza. Devet prvoplasiranih igračica izborit će pravo natjecanja u Svjetskom kupu - sljedećoj stepenici Svjetskog prvenstva.

U 1. kolu Ana Berke je izvrsnom igrom sa crnim figurama izborila vrijedan remi protiv mnogo jače Azerbajdžanke Hanim Balajajeve, igračice s rejtingom većim čak za 265 bodova. Aktivnom igrom i žrtvom pješaka došla je do opasnih taktičkih prijetnji i Balajajeva se morala pomiriti s ponavljanjem pozicije. Tihana Iveković nije uspjela pružiti jači otpor drugoj reprezentativki Azerbajdžana Ulviyji Fatalijevoj, igračici s rejtingom većim za gotovo 300 bodova. Tihana je loše reagirala na riskantan napad suparnice na kraljevu krilu i umjesto da preuzme jaku inicijativu ubrzo se našla pred neobranjivim matom. Braniteljica naslov

Poljakinja Monika Socko preciznom je igrom oborila slabo pripremljen napad na kraljevu krilu Austrijanke Nikole Mayrhuber, a prva nositeljica Gruzijka Bella Hotenašvili je ispustila veliku prednost protiv Rumunjke Miruna-Darije Lehaci i na kraju se u topovskoj završnici s pješakom manje borila za remi. Remizirala je i dvostruka europska prvakinja Valentina Gunina, a od najvećih favoritkinja slavila je samo Azerbajdžanka Gunay Mammadzada.

Važniji rezutati 1. kola: Fatalijeva-Iveković T. 1-0, Balajajeva-Berke remi, Hotenašvili-Lehaci remi, Tončeva-Gunina remi, Mammadzada-Richterova 1-0, Zaksaite-Efroimski 1-0, Osmak-Calzetta Ruiz 1-0, Jarocka-Javahišvili 0-1, Bulmaga-Pavlidou 1-0, Lach-Stefanova remi, Arabidze-Španko remi, Mayrhuber-Socko 0-1 itd.  

vkov yzm

Izvor: HINA