09/10/19

Šah - Počinje utrka za jedno mjesto na turniru kandidata

Bit će to jedan od najjačih turnira te vrste u povijesti šaha jer je od 120 pozvanih igrača njih 100 došlo s najboljim prosječnim rejtingom FIDE u razdoblju od 1. srpnja 2018. do 1. lipnja 2019.

Pravo sudjelovanja dobili su i svjetski prvaci u juniorskoj, veteranskoj i ženskoj konkurenciji, najuspješniji sudionici ovogodišnjih kontinentalnih prvenstava (petorica iz Europe, po trojica iz Azije i Amerike, te jedan iz Afrike), jedan predstavnik Udruge profesionalnih šahista, te trojica igrača s pozivnicom predsjednika FIDE Arkadija Dvorkoviča.

Zanimljivo je da će na turniru sudjelovati i aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen i njegov posljednji izazivač Fabiano Caruana, a za hrvatski šah značajno je da je pravo nastupa izborio i naš najbolji velemajstor Ivan Šarić, koji je na temelju prosječnog rejtinga u prošloj godini rangiran kao 48. igrač turnira.

Oni će odigrati 11 kola po švicarskome sustavu natjecanja, a najbolje plasirani igrač koji po nekom drugom kriteriju nije već osigurao plasman na Turnir kandidata izborit će pravo nastupa na turniru osmorice, koji će na površinu izbaciti slijedećeg izazivača Magnusa Carlsena.

vkov

Izvor: HINA