06/11/19

Šah - Duda izbacio Nepomniačija

To su Poljak Jan-Krzysztof Duda, Francuz Maxime Vachier-Lagrave, Bugarin Veselin Topalov i Rus Peter Svidler.

Rus Ian Nepomniači, pobjednik prvog ovogodišnjeg Grand Prix turnira FIDE u Moskvi, zapeo je iz petnih žila da bi uzvratio Dudi za poraz u prvoj partiji, ali ni nakon maratonske borbe u topovskoj završnici s pješakom više nije uspio. 

Duda se vrlo precizno branio i zasluženo ostvario neočekivanu pobjedu. Topalov sa bijelim figurama nije dao ni najmanju šansu Amerikancu Hikaruu Nakamuri i s lakoćom je sačuvao veliku prednost iz prve partije, a na sličan način do četvrtfinala su stigli i Vachier-Lagrave i Svidler.

Sve čestitke zaslužio je i Rus Dmitrij Jakovenko, koji je na briljantan način, koristeći motiv iz jedne znamenite studije, spasio remi u skakačkoj završnici s pješakom manje protiv Kineza Yangyija Yua i tako izborio pravo na produžetak.

U doigravanje ubrzanim, a možda i brzopoteznim tempom idu i preostala tri dvoboja Griščuk-Wojtaszek, Vitiugov-Navara i Dubov-Radjabov.

Najprije će se doigravati ubrzanim tempom (25 minuta za cijelu partiju uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza). Ako se ne naruši ravnoteža igrat će se nove dvije partije s trajanjem od 10 minuta po igraču i dodatak od 10 sekundi, a onda i dvije brzopotezne partije na 5 minuta po igraču i dodatak od 3 sekunde poslije svakog odigranog poteza. Ostane li dvoboj i dalje neodlučen, igrat će se jedna brzopotezna partija s vremenskim hendikepom – bijeli sa 5, a crni sa 4 minute, pri čemu će za plasman u slijedeće kolo crnome biti dostatan i remi.

Rezultati uzvratnih partija prvog kruga (u zagradi je ukupan rezultat mini-dvoboja):

Wei-Vachier Lagrave remi (0,5-1,5), Topalov-Nakamura remi (1,5-0,5), Griščuk-Wojtaszek remi (1-1), Harikrishna-Svidler remi (0,5-1,5), Nepomniači-Duda remi (0,5-1,5), Vitiugov-Navara remi (1-1), Dubov-Radjabov remi (1-1), Yu-Jakovenko remi (1-1).

vkov

Izvor: HINA