02/12/19

Helena Dretar Karić i Ivan Katanušić najbolji sportaši s invaliditetom Grada Zagreba

"Sretan sam zbog ovog priznanja, jer ono znači da sam dobro radila kroz godinu, a isto tako je dobra motivacija za nove izazove," kazala je Dretar Karić koja je zajedno s Anđelom Mužinić u rujnu ove godine na Europskom prvenstvu u švedskom Helsingborgu osvojila ekipno zlato i to već četvrto u nizu još jednom potvrdivši kako su najbolje ekipa Europe.

"Moram biti zadovoljna, jer smo Anđela Mužinić i ja potvrdile da smo najbolja ekipa Europe, a završila sam godinu na devetom mjestu svjetske rang ljestvice što je u ovom trenutku dovoljno za plasman na paraolimpijske igre u Tokiju," dodala je.

Mužinić i Dretar Karić su na posljednjim POI u Rio de Janeiru osvojile srebro u ekipnoj konkurenciji, a borbi za medalju nadaju se i iduće godine u Tokiju.

"Naš prvi cilj je plasman na POI, a drugi osvojiti medalju, jer smo Anđela i ja, te Kineskinje i Koreanke glavni favoriti."

Katanušić je na nedavnom svjetskom paraatletskom prvenstvu u Dubaiju osvojio broncu u kategoriji bacača diska s podkoljeničnom amputacijom, a ove godine je osvojio i dva zlata na IWAS Svjetskim igrama, te postavio novi europski rekord od 62.13m.

"Ova godina je bila iznimno duga uz dosta uspjeha, a ozljede su me zaobišle. Osvojio sam dva zlata na IWAS igrama, četiri puta bavcao preko 60, postavio novi europski rekord (62.13m), a kao šećer na kraju je došla svjetska medalja. Također bih napomenuo kako sam ostvario i zapažene rezultate u konkurenciji osoba bez invaliditeta. Bio sam hrvatski doprvak na seniorskom prvenstvu u disku, pobjednik hrvatskog seniorskog Kupa u disku, a osvojio sam i drugo mjesto na zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske." kazao je član član AKOI Uriho.

"Iduća godina je najvažnija godina u mojoj sportskoj karijeri jer je pored europskog prvenstva očekuje me nastup i na paraolimpijskim igrama u Tokiju. Paraolimpijska medalja je jedina koja mi nedostaje u kolekciji te se nadam da ću uz veliki radi i zalaganje doći i do nje," dodao je.

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom svake godine dodjeljuje i svoje najveće priznanje Povelju, kao nagradu za životno djelo pojedincima osobama s invaliditetom i udrugama za vrhunska športska ostvarenja, dugogodišnji stručni rad te zasluge za razvoj i promicanje sporta osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu.

Ovogodišnji laureati su Sportsko društvo invalida Hrabri za 50 godina rada, te Nikola Neralić za izniman doprinos i inicijativu u osnivanju SDI Hrabri te zasluge za razvoj i promicanje sporta osoba s invaliditetom, a čime je osobito doprinio sportskom ugledu Grada Zagreba.

Izvor: HINA