115 godina HAŠK-a
07/11/18

115 godina HAŠK-a

U Velikoj vijećnici Gradske Skupštine Grada Zagreba održana je proslava 115. obljetnice osnutka HAŠK-a Mladost, jedne od sportskih organizacija s najbogatijom povijesti i kontinuitetom u Europi.

Hrvatski akademski športski klubovi Mladost Sveučilišta u Zagrebu osnovani su 6. studenoga 1903. godine. Kroz šest različitih država, razne transformacije i promjene nazivlja, HAŠK Mladost predstavlja sublimaciju onog najboljeg što sačinjava hrvatski sport o čemu svjedoče 42 olimpijske medalje. Danas je HAŠK Mladost udruga koja okuplja 28 klubova iz 22 različita sporta od kojih su tri kluba za sport invalida i osoba s poteškoćama u razvoju.

Tijekom svečanosti dodijeljen je Trofej Mladosti u sljedećem kategorijama:

- najbolja sportašica -Sandra Perković, atletika

- najbolji sportaš - Ivan Marcelić, vaterpolo

- najbolja ženska ekipa - Hrvatski akademski hokejski klub Mladost

- najbolja muška ekipa - Martin i Valent Sinković, veslanje

- najbolji klub - Hrvatski akademski veslački klub Mladost

- najbolji sportski djelatnik - Miroslav Pavlaković, streljaštvo

- nagrada za životno djelo - Nikola Bralić, veslanje 

Ovaj događaj održan je se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednica Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, te supokroviteljstvima predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, državne tajnice za sport Janice Kostelić, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, predsjednika Skupštine Grada Zagreba Andrije Mikulića, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše, predsjednika Sportskog saveza Grada Zagreba Nikole Dragaša te rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

Od 2014. godine HAŠK Mladost član je European Multisport Club Association (EMCA) koje se sastoji od 22 multisportska društva iz cijele Europe, kao što su, Lazio, Olympiacos, Sporting, Crvena zvezda, Bayer Leverkusen, Levski i dr. Udruga EMCA jedan je od partnera Europskog tjedna sporta (#BeActive), a u suradnji sa klubovima članovima EMCA-e HAŠK Mladost sudjeluje u projektima Erasmus + Sport kofinanciranim od strane Europske unije te na taj način utječe na formiranje politika sporta u Europskoj uniji.

Moglo bi vas zanimati...