Obratov fair play nagrada
24/11/18

Obratov fair play nagrada

Na netom završenom dvodnevnom 24. kongresu i općoj skupštini Europskog fair play pokreta (EFPP) u Bruxellesu dodijeljene su i nagrade za iznimno korektne postupke i geste u sportu tijekom 2018. godine, a među dobitnicima desetak priznanja bilo je i ime prve hrvatske sanjkaške olimpijke Darije Obratov, koja više ne nastupa za Hrvatsku. 

Obratov nije mogla nazočiti svečanosti jer je u subotu na Svjetskom kupu u Innsbrucku debitirala za svoju novu reprezentaciju - Nizozemsku. Nagradu pod imenom Duh fair-playa (Fair Play SPIRIT Award 2018) u ime Darije Obratov primio je njezin kondicijski trener Igor Stamenković. 
Dariju je za europsku nagradu nominirao Hrvatski fair play odbor (HFPO), a proces kandidature odradile su službe Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Inicijalni prijedlog stigao je od dr. Vlaste Brozičević, a suglasnost su dali Hrvatski i Indijski sanjkaški savez. Naime, tijekom olimpijskih kvalifikacija početkom prosinca 2017. godine Obratov je posudila sanjke višestrukom indijskom olimpijcu Shivi Keshavanu koji je na njima osigurao svoj šesti nastup na Zimskim olimpijskim igrama, održanim u veljači ove godine u Pjongčangu. 
"Žao mi je što zbog sportskih obveza nisam mogla osobno primiti nagradu Europskog fair play pokreta pa sam smatrala pravičnim da je u moje ime preuzme osoba zaslužna za moj prvi olimpijski nastup, a na tom putu se dogodila i fair play gesta prema Indijcu Shivi Keshavanu", poručila je Darija Obratov. 
Splitska sanjkašica u međuvremenu je promijenila sportsko državljanstvo, iz hrvatskog je prešla u nizozemsko.

"Zastavu nisam promijenila - boje su ostale iste, samo sam hrvatski grb spremila u srce", kazala je Obratov.

Moglo bi vas zanimati...