Školska liga
21/01/20

Školska liga

Dragi gledatelji, pozdravljamo vas na početku još jedne emisije „Školska liga“, u kojoj ćemo vam pokazati tradicionalni sportski događaj, festival mačevanja kojeg naša kamera bilježi već petu godinu za redom. Zagreb je ugostio najbolje juniorke u floretu koje su se natjecale na Svjetskom kupu u pojedinačnoj i ekipnoj kategoriji.

Paralelno sa svjetskim kupom u floretu za juniorke održan je i 35. Memorijal Vladimira Mažuranića, međunarodni turnir za seniore u maču i floretu. Memorijal Vladimira Mažuranića najstarija je i tradicionalna zagrebačka sportska priredba koja se svake godine organizira u znak sjećanja na doajena zagrebačkog i hrvatskog mačevanja, dugogodišnjeg sportaša, olimpijca i trenera, Vladimira Mažuranića. Slavno prezime tog poznatog učitelja mačevanja Vladimira Mažuranića povezuje se s prvim hrvatskim banom pučaninom, državnikom i pjesnikom Ivanom Mažuranićem, čiji je on izravni potomak.

Osim po prezimenu, Mažuranić je bio poznat i po rezultatima koje je ostvario. Sudjelovao je i na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine, mačevanje je učio od poznatih učitelja, a jedan od njih bio je i dr. Franjo Bučar. Mačevalački Juniorski kup u floretu najjači je svjetski juniorski turnir za sportaše u sezoni. Posebnu draž natjecanju daje činjenica da se Juniorski kup u floretu boduje za svjetske rang ljestvice. Drugi dan Memorijala tradicionalno je bilo   natjecanje u seniorskim kategorijama u disciplinama mač i floret.

Srijeda, 22. siječnja,. 17.00 i u tjednim reprizama

Moglo bi vas zanimati...