Uhvati formu uz paraolimpijce

25/10/20

Uhvati formu uz paraolimpijce

SAŽETAK

HPO je osmislio posebne treninge kako bi dodatno osvijestili potrebu za svakodnevnim vježbanjem.

Kako bi dodatno osvijestili potrebu za svakodnevnim vježbanjem, koje je zbog smanjenog kretanja i nedavne izolacije od izrazito velike važnosti za sve osobe s invaliditetom, Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) osmislio je posebne treninge.

U suradnji s trenerima Ivanom Perzelom i Davorom Rožcem te sportašima s invaliditetom Tomijem Brajšom, Marijom Badrov i Franom Skračićem kreirane su različite vrste video treninga za različite vrste invaliditeta - slijepe i slabovidne osobe, zatim osobe u kolicima i osobe s amputacijom.

U treningu kod slijepih i slabovidnih osoba tako je fokus stavljen na ravnotežu jer je ona jedna od najvažnijih stavki koju slijepe i slabovidne osobe moraju pojačati kako bi spriječili padove i ozljede koji se pojavljuju nakon padova, odnosno gubitka ravnotežnog položaja.

Osobe u invalidskim kolicima uz trening podižu cirkulaciju, a vježbanjem neaktivnih mišića smanjuju mogućnost od ozljeda.

Kod osoba s amputacijom fokus se stavlja na kralježnicu, odnosno jačanje trbušne i leđne muskulature.

Svi pripremljeni programi treninga su pogodni za početnike i za bazičnu pripremu, a mogu se pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog paraolimpijskog odbora (www.hpo.hr).

Moglo bi vas zanimati...