Uhvati formu uz paraolimpijce

13/01/21

Uhvati formu uz paraolimpijce

SAŽETAK

HPO je osmislio posebne treninge kako bi osvijestili potrebu za svakodnevnim vježbanjem.

Kako bi dodatno osvijestili potrebu za svakodnevnim vježbanjem, koje je zbog smanjenog kretanja i nedavne izolacije od izrazito velike važnosti za sve osobe s invaliditetom, Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) osmislio je posebne treninge.

U suradnji s trenerima Ivanom Perzelom i Davorom Rožcem te sportašima s invaliditetom Tomijem Brajšom, Marijom Badrov i Franom Skračićem kreirane su različite vrste video treninga za različite vrste invaliditeta - slijepe i slabovidne osobe, zatim osobe u kolicima i osobe s amputacijom.

U treningu kod slijepih i slabovidnih osoba tako je fokus stavljen na ravnotežu jer je ona jedna od najvažnijih stavki koju slijepe i slabovidne osobe moraju pojačati kako bi spriječili padove i ozljede koji se pojavljuju nakon padova, odnosno gubitka ravnotežnog položaja.

Osobe u invalidskim kolicima uz trening podižu cirkulaciju, a vježbanjem neaktivnih mišića smanjuju mogućnost od ozljeda.

Kod osoba s amputacijom fokus se stavlja na kralježnicu, odnosno jačanje trbušne i leđne muskulature.

Svi pripremljeni programi treninga su pogodni za početnike i za bazičnu pripremu, a mogu se pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog paraolimpijskog odbora (www.hpo.hr).

Moglo bi vas zanimati...