Život je lijep - Milka Milinović, dokumentarni film

23/11/21

Život je lijep - Milka Milinović, dokumentarni film

SAŽETAK

Pogledajte dokumentarni film o najtrofejnijoj jugoslavenskoj i hrvatskoj paraolimpijki Milki Milinović. 

Pogledajte dokumentarni film o najtrofejnijoj jugoslavenskoj i hrvatskoj paraolimpijki Milki Milinović koja je nakon nezgode s 13 godina ostala u invalidskim kolicima s dijagnozom paraplegije. Došla je na rehabilitaciju u bolnicu u Kraljevici u kojoj se, nakon rehabilitacije, zaposlila i radila do umirovljenja.

S dvije zlatne, tri srebrne i četiri brončane medalje najtrofejnija je hrvatska paraolimpijka. U Rio de Janeiru nastupila je na svojim desetim Paraolimpijskim igrama. Prvi put na paraolimpijskim igrama nastupila je 1972. u Heilderbergu. Vlasnica je prve hrvatske medalje iz Barcelone 1992. godine, kada je uzela broncu u koplju i to je bila i njezina posljednja medalja. Najuspješniji rezultat ostvarila je na paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine gdje je uzela zlato u kugli, postavivši pritom novi svjetski i paraolimpijski rekord. Osim paraolimpijskih osvojila je i 17 zlatnih, 6 srebrnih i 10 brončanih medalja na svjetskim i europskim natjecanjima.
Proglašena je najboljom sportašicom Jugoslavije 1980., 1984. i 1985. godine. Redom Danice hrvatske odlikovana je 1993. godine, Državnu nagradu za sport "Franjo Bučar" dobila je 1998., a 2012. godine odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

Milka Milinković umrla je 2017. godine u Rijeci.

Režija: Damir Konestra
Scenarij: Vladimir Vujinović

Moglo bi vas zanimati...