Zlato i rekord Grgića
25/08/19

Čestitka Jandrokovića

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u ponedjeljak mladom splitskom plivaču Franku Grgiću čestitku za osvojene naslove svjetskog juniorskog prvaka na 800 i 1500 metara slobodnim načinom na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Budimpešti. 

" Od srca Vam, uime Hrvatskoga sabora i osobno, čestitam na uspjesima koje ste postigli na Svjetskom juniorskom prvenstvu u plivanju u Budimpešti, osvajanju naslova svjetskog juniorskog prvaka na 800 i 1500 metara slobodnim načinom, postigavši novi osobni, hrvatski, europski, odnosno svjetski rekord u ovim disciplinama. Vaše sjajno, dominantno plivanje tijekom cijelog natjecanja zasluženo Vas je dovelo do ovih uspjeha i  osvojenih medalja. Ovi rezultati su dokaz  Vašeg velikog plivačkog talenta, ali i požrtvovnosti, discipliniranosti, truda, zalaganja i motiviranosti", stoji u čestitci predsjednika Hrvatskog sabora.

                                                                                                       *    *   *  *   *

Hrvatski plivač, 16-godišnji, Franko Grgić osvojio je naslov svjetskog juniorskog prvaka na 1500 metara slobodnim stilom na SP-u u Budimpešti s vremenom novog svjetskog juniorskog rekorda od 14:46.09 minuta.

Grgić je u Budimpešti plivao čak 10.46 sekundi brže od svog dosadašnjeg najboljeg rezultata na 1500 metara koji je ujedno bio i hrvatski nacionalni rekord, dok je svjetski juniorski rekord popravio za više od pet i pol sekundi. Koliko je bio dominantan u Budimpešti pokazuje i prednost od 13.10 sekundi ispred srebrnog Australca Thomasa Neilla, odnosno 19.08 sekundi ispred brončanog Rusa Ilje Sibirceva.

S vremenom ostvarenim u Budimpešti Grgić bi zauzeo šesto mjesto u finalu ovogodišnjeg seniorskog SP-a koje je održano prošlog mjeseca u Gwangjuu.

Prije tri dana Grgić je osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka i na 800 metara slobodnim stilom i to s vremenom 7:45.92 minuta što je novi apsolutni hrvatski rekord, ali i novi europski juniorski rekord u ovoj disciplini.

Ranije ove godine je Grgić na EYOF-u u Bakuu osvojio zlata na 400m i 1500m.

Moglo bi vas zanimati...