1. pobjeda prvakinje
11/03/20

1. pobjeda prvakinje

U 8. kolu trećeg FIDE Grand Prix turnir šahistkinja u ciklusu 2019.-2020. godine na kojem sudjeluje 12 igračica iz 9 zemalja odlučene su čak 4 partije koje su značajno utjecale na poredak na vrhu.

U vodstvu se održala Ruskinja Aleksandra Gorjačkina, iako je u završnici propustila dobitak protiv Šveđanke Pie Cramling. No, veliku joj je uslugu napravila aktualna svjetska prvakinja Wenjun Ju, koja je u taktičkim zapletima nadigrala Ruskinju Alinu Kašlinskaju, osvojila kvalitetu i preciznom igrom u završnici nanijela joj prvi poraz. Zvuči kao kuriozitet, ali bila je to prva pobjeda svjetske prvakinje na ovom turniru, kojom je isplivala na granicu od 50% osvojenih bodova. Gruzijka Nana Dzagnidze probila se na diobu prvoga mjesta zahvaljujući pobjedi nad Francuskinjom Marie Sebag, a Indijka Dronavalli Harika se spotaknula i porazom od Bugarke Antoanete Stefanova izgubila korak u borbi za najviši plasman. Ukrajinka Marija Muzičuk nanijela je peti poraz Ruskinji Aleksandri Kosteniuk i pobjegla sa začelja.

Rezultati 8. kola:
Kašlinskaja-Ju 0:1, Dzagnidze-Sebag 1:0, Gorjačkina-Cramling remi, Kosteniuk-Muzičuk M. 0:1, Abdumalik-Muzičuk A. remi, Stefanova-Harika 1:0.

Poredak poslije 8. kola:
Dzagnidze i Gorjačkina po 5 bodova, Abdumalik, Muzičuk A., Kašlinskaja i Muzičuk M. po 4,5 boda, Harika, Cramling i Ju po 4, Stefanova 3,5, Sebag 2,5, Kosteniuk 2 boda.

 

Izvor: www.hina.hr

Moglo bi vas zanimati...