3. Carlsenov remi
14/01/20

3. Carlsenov remi

U 3. kolu 82. "Tata steel turnira" na kojem u glavnoj skupini sudjeluje 14 šahista s vrha svjetske rejting liste svjetski prvak Norvežanin Magnus Carlsen (2872) zabilježio je i treći uzastopni remi.

Iako je protiv Amerikanca Jefferyja Xionga vodio bijele figure, u jednom trenutku se u središnjici morao boriti za ravnotežu. Ipak, nakon redukcije materijala i osvajanja figure, Carlsen je postigao jednostavnu remi-završnicu.

Nekadašnji svjetski prvak Indijac Vishy Anand krenuo je vrlo oštro protiv Nizozemca Anisha Girija i postigao jasnu pozicijsku prednost, a onda se neočekivano odlučio na podjelu boda već u 21. potezu. Remijem su završene i partije Kovalev-Duda i Vitiugov-So, ali tek nakon što su stigle do jednakih završnica.

Drugi nositelj Amerikanac Fabiano Caruana postigao je prvu pobjedu nakon što je u napadu na kraljevu krilu osvojio pješaka protiv Kineza Yangyija Yua i onda lako realizirao prednost prijelazom u pješačku završnicu. Pobjedu je postigao i Nizozemac Jorden Van Foreest, koji je u divljoj taktičkoj borbi nadvisio mladog Rusa Daniila Dubova, a na vrhu se izdvojio daroviti mladi Iranac Alireza Firouzja, koji je protiv Rusa Vladislava Artemieva u napadu osvojio figuru i onda lako realizirao prednost.

 

Izvor: www.hina.hr

Moglo bi vas zanimati...