Biles za povijest

01/11/18

Biles za povijest

SAŽETAK

Amerikanka Simone Biles osvojila je zlatnu medalju u višeboju na Svjetskom gimnastičarskom prvenstvu u Dohi. 

Amerikanka Simone Biles (21) osvojila je zlatnu medalju u višeboju na svjetskom gimnastičarskom prvenstvu u Dohi osvojivši 12. zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima pri čemu četvrto zlato u višeboju što nije uspjelo nikome.

Olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira je pobijedila sa 57,491 bodova ispred Japanke Mai Murakami (55,798) i sunarodnjakinje Morgan Hurd (55,732). Zanimljivo, Amerikanka je slavila premda je pala na preskoku i gredi, te napravila pogrešku na parteru. 

Biles je nakon sjajnog nastupa na OI u Rio de Janeiru gdje je osvojila četiri zlatne medalje uzela jednogodišnju pauzu. Vratila se treninzima početkom ožujka ove godine. Večer uoči kvalifikacija je završila u bolnici zbog problema s bubrežnim kamencem, a tijekom finala je nizala pogreške, no ipak je osvojila zlato. Svoje četvrto u višeboju što nije uspjelo niti jednoj gimnastičarki. Bila je zlatna u Antwerpenu (2013), Naningu (2014), Glasgowu (2015) i sada u Dohi.

Ukupno je osvojila 12. zlato pri čemu deveto pojedinačno. Rekordnih devet pojedinačnih zlata ima i Ruskinja Svetlana Horkina, a mladoj Amerikanki do apsolutnog rekorda na svjetskim prvenstvima nedostaju još tri zlata kako prestigla i Rusa Vitalija Šerba koji ima 11 pojedinačnih zlatnih medalja. Rekord će možda već oboriti u Dohi jer sada slijede finala po spravama.

 

Moglo bi vas zanimati...