Capralos predsjednik, Mateša član IO EOC-a

10/06/21

Capralos predsjednik, Mateša član IO EOC-a

SAŽETAK

Predsjednik Grčkog olimpijskog odbora Spyros Capralos izabran je za predsjednika Europskog olimpijskog odbora na 50. generalnoj skupštini EOC-a.

Predsjednik Grčkog olimpijskog odbora Spyros Capralos izabran je za predsjednika Europskog olimpijskog odbora (EOC), na 50. generalnoj skupštine EOC-a u Ateni. Jedini protukandidat bio mu je predsjednik Danskog olimpijskog odbora Niels Nygaard. Mandat je dobio na četiri godine (2021.-2025.).

Na Generalnoj skupštini bili su predstavnici svih 50 europskih nacionalnih olimpijskih odbora (ENOC-a), uključujući i predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Matešu, a Grk je dobio 34 glasa za i 16 protiv. 

“Bio sam vrlo ponosan što sam služio EOC-u kao član Izvršnog odbora. Dobiti priliku voditi Europski olimpijski odbor zaista je velika privilegija. Puno mi znači vaša podrška. Jako sam zahvalan. Bit ću angažiran, otvorenog uma, transparentan i predsjednik svih nacija", rekao je Capralos nakon izbora za predsjednika. 

Namjeru da se kandidira za predsjednika EOC-a Capralos je najavio na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštine, koja je održana putem interneta zbog pandemije, a na čelnoj funkciji EOC-a naslijedio je Janeza Kocijančiča, koji je preminuo 1. lipnja 2020. u 78. godini.

Održani su i izbori za Izvršni odbor Europskog olimpijskog odbora za razdoblje 2021.- 2025., a još jedan mandat za člana IO dobio je i predsjednik hrvatske krovne sportske organizacije Zlatko Mateša.

Prvi puta u povijesti EOC-a čak je sedam žena u Izvršnom odboru, od ukupno 12 članova, u odnosu na dvije tijekom prethodnog razdoblja 2017.-2021.

Moglo bi vas zanimati...