Carlsen pred ciljem
07/07/19

Carlsen pred ciljem

U pretposljednjem, 10. kolu, Croatia Grand Chess Toura, najjačeg ovogodišnjeg pojedinačnog šahovskog natjecanja u svijetu, možda je pala odluka o konačnom pobjedniku. Drugoplasirani Amerikanac Wesley So imao je šansu da pobjedom nad aktualnim svjetskim prvakom Magnusom Carlsenom u posljednji trenutak preuzme vodstvo, ali je sve ostalo u domeni snova.

Naime, Carlsen je bio vrlo siguran, svjetski prvak je rano izmijenio dame i u završnici lako održao svoju poziciju, pa je sačuvao prednost od pola boda pred najopasnijim suparnikom.

U borbi za treće mjesto niti jedan od kandidata nije uspio izboriti prednost. Posljednji Carlsenov izazivač Fabiano Caruana ni poslije dugotrajne borbe u završnici nije uspio slomiti otpor Šahrijara Mamedjarova, a ni Ian Nepomniači, ni Levon Aronian nisu uspjeli postići puni pogodak. Po pola boda uknjižili su tek nakon što su u završnicama iscrpili sve mogućnosti za igru na pobjedu. I preostala dva susreta završena su podjelom boda, pa na ljestvici nije došlo ni do kakve promjene.

Moglo bi vas zanimati...