Carlsen uvjerljiv
23/04/20

Carlsen uvjerljiv

U prva dva susreta 3. kola velikog Carlsenovog pozivnog internetskog super turnira viđene su dvije neočekivano uvjerljive pobjede.

Svjetski prvak Magnus Carlsen u velikom je stilu s 3:1 svladao svog posljednjeg izazivača Fabiana Caruanu i osvojio nova tri meč-boda, a Hikaru Nakamura je deklasirao mladog Alirezu Firouzju s nevjerojatnih 3,5:0,5 i također na svoj konto upisao tri meč-boda.

Caruana je prvu partiju dobio u matnom napadu, a drugu u briljantno odigranoj završnici u kojoj je na impresivan način iskoristio snagu svog lovačkog para. U trećoj je žrtvom figure osigurao vječni šah, a u četvrtoj Caruana je duhovitom obranom nakon žrtve topa spasio remi vječnim šahom.

Alireza Firouzja je u završnici prve partije protiv Hikarua Nakamure u nadmoćnoj poziciji prerano pristao na podjelu boda i nakon toga se potpuno slomio. Slijedeće dvije partije izgubio je nakon slabe igre u završnici, a dvoboj je zaključio katastrofalnim porazom u samo 14 poteza.

Poredak poslije prvog dijela 3. kola:
Carlsen 8 meč-bodova, Nakamura 7, Caruana 5, Vachier-Lagrave i Ding po 4, Nepomniači 2, Firouzja i Giri bez meč-bodova. Četvorica prvoplasiranih nakon svih 7 odigranih kola izborit će plasman u polufinale.

 

 

Izvor: www.hina.hr

Moglo bi vas zanimati...