Dvostruko slavlje osmeraca Oxforda u Splitu

14/05/22

Dvostruko slavlje osmeraca Oxforda u Splitu

SAŽETAK

Veslači i veslačice Sveučilišta Oxford slavili su na jubilarnoj 20. Međunarodnoj regati Svetog Duje u Splitu.

Veslači i veslačice Sveučilišta Oxford slavili su na jubilarnoj 20. Međunarodnoj regati Svetog Duje te tako potvrdili naslove s ovogodišnjeg "Boat Racea" na Temzi.

Osunčanom spinutskom stazom u kvalifikacijama su veslali studentice i studenti brojnih europskih sveučilišta. Do finala su u muškoj konkurenciji doveslali studenti Oxforda, Cambridgea, Imperial Collegea, Sveučilišta u Aachenu, Jagiellonian Sveučilišta u Krakowu, Sveučilišta u Zadru i domaćina, Sveučilišta u Splitu. U dvoboju Oxforda i Cambridgea po drugi puta ove godine slavila je ekipa Sveučilišta Oxford, za koji vesla i poznati olimpijac iz Rija i Tokija, Bernable Delarze. Fantastično veslanje pokazala je i domaća ekipa Splita, koja se okitila srebrnom medaljom, dok su brončani studenti Cambridgea. 

"Drago nam je da smo se uspjeli dobro pripremiti i ući u utrku na dobar način. Znali smo da imamo brzinu, ali je bilo pitanje hoćemo li izdržati cijelu stazu. Ovo je najbolji rezultat Sveučilišta u Splitu u zadnjih 10 godina na našoj Regati i iznimno smo ponosni što smo pobijedili ekipe poput Sveučilišta Cambridge i Imeprial College. Ne skrivamo ambicije, dogodine idemo na pobjedničko postolje", izjavio je Karlo Borković, kapetan splitske ekipe. 

U ženskom finalu po prvi puta ikada zajedno su nastupile izrazito jake ekipe Cambridgea i Oxforda, zatim studentice Sveučilišta Jagiellonian u Krakowu, SEA EU ekipe sastavljene od studentica Sveučilišta u Kielu, Sveučilišta u Malti, Sveučilišta u Brestu i Sveučilišta u Gdanjsku te domaće ekipe Sveučilišta u Zagrebu, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu. Djevojke s Oxforda uvjerljivo su slavile ispred protivnica s Cambridgea čime su uzvratile za poraz u ovogodišnjem "Boat Raceu", dok su broncom iznenadile studentice Sveučilišta u Splitu.

Iz pobjedničke ekipe Regatu Svetog Duje komentirala je Anja Zehfuss:

"Drago nam je što imamo priliku biti ovdje u Hrvatskoj i Splitu, većina nas je ovdje po prvi put. Na vodi je bio predivan osjećaj, ništa slično nisam osjetila ni u jednoj utrci do sada, nadrealno. Budući da smo nedavno veslali 'Boat Race', posebno je zanimljivo i zabavno bilo priviknuti se na kraću stazu i sprint utrku. Cijelom je dužinom bilo neizvjesno, ali smo uspjele, pobjeda i revanš su tu".

"Odlično smo veslale, od starta je krenulo vrlo dobro te iako se nismo nadale medalji, uspjele smo iznenaditi i same sebe. Trka je bila predivna, brzo je prošla i nemam što drugo reći neko iduće godine idemo na Oxford i Cambridge", poručila je Ivana Hrkač sa Svečilišta u Splitu.

Veslački program Regate Svetog Duje nastavlja se u nedjelju. Rivom će se od 11:30 sati veslati revijalna utrka između Sveučilišta u Aachenu, Sveučilišta u Zagrebu i domaćina Sveučilišta u Splitu. Po starom dobrom običaju, Utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita na programu je točno u podne.

Moglo bi vas zanimati...