Giro: Zanni etapa, Thomasu vodstvo

26/05/23

Giro: Zanni etapa, Thomasu vodstvo

SAŽETAK

Aktualni prvak Italije u cestovnom biciklizmu Filipp Zanna (Jayco-AlUla) pobjednik je 18. etape "Gira d'Italia".

Aktualni prvak Italije u cestovnom biciklizmu Filipp Zanna (Jayco-AlUla) pobjednik je 18. etape "Gira d'Italia" vožene od Oderza do vrha uspona na Val do Zoldo u dužini od 161 kilometra, dok je Britanac Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Zanna je bio dijelom skupine od šest vozača koja se izdvojila iz pelotona u ranoj fazi etape te je uspjela ostati na čelu sve do samoga kraja iako su pred njima bila četiri uspona.

Konačni obračun za etapnu pobjedu započeo je na pretposljednjem usponu Forno di Zoldo kada su se Zanna i Francuz Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) uspjeli odlijepiti od ostatka bjegunaca. Taj je dvojac ostao zajedno sve do samoga kraja, a u završnom sprintu više je snage imao Zanna.

I borba vodećih u ukupnom redoslijedu započella je na pretposljednjem usponu, otprilike devet kilometara prije cilja za napad se odlučio Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma), njegov pomoćnik Sepp Kuss zadao je žestok ritam kojega je u konačnici uspio pratiti samo Thomas, dok je drugi u ukupnom redosliejdu do ove etape Portugalac Joao Almeida (UAE Emirates) izgubio kontakt. No, Almeida je uspio limitirati svoj zaostatak pa je na cilj stigao samo 21 sekundu nakon Rogliča i Thomasa.

U ukupnom redoslijedu Thomas tako sada ima 29 sekundi prednosti u odnosu na drugog Rogliča, dok je Almeida pao na treće mjesto sa 39 sekundi zaostatka.

U petak je na programu "kaljevska" etapa ovogdišnjeg "Gira", 183 kilometra duga dionica od Longaronea do vrha uspona na Tre Cime Lavaredo, u subotu će pred vozačima još biti 18.6 kilometara dugački brdski kronometar od Tarvisija do Monte Lusarija prije nedjeljne "paradne" etape u Rimu kojom će završiti ovogodišnja utrka.

(Hina)

Moglo bi vas zanimati...