"Idemo na tjelesni"
15/06/19

"Idemo na tjelesni"

Povodom 145. obljetnice uvođenja obavezne nastave tjelesne i zdravstvene kulture u hrvatske škole, 125. obljetnice obrazovanja za provođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture (TZK-a) te 60. obljetnice osnivanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je u prostorijama Hrvatskog školskog muzeja otvorena izložba "Idemo na tjelesni". 

Organizator izložbe je Hrvatski  športski muzej i na njoj se kroz šest tematskih cjelina obrađuje povijest i razvoj nastave TZK-a kao nastavnog predmeta i dijela hrvatskog školskog sustava, ali i društvenog fenomena koji je značajno utjecao na pojavu i razvoj modernog sporta u našoj zemlji. Izložba obuhvaća širi vremenski period koji se odnosi na razdoblje od prvih tragova i prvobitnih oblika nastave TZK na području Hrvatske s kraja 18. i početka 19. stoljeća pa sve do danas

"Izložbom je obuhvaćen razvoj sustava i institucija za školovanje učitelja i profesora za potrebe izvođenja nastave, od kojih posebno treba istaknuti tri bitna: Tečaj za nastavnike, Tečaj za učitelje gimnastike 1894. – 1896. i osnivanje Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1959. godine. Uspješnom izvođenju nastave tjelesnog odgoja svojim su predanim radom i entuzijazmom doprinijeli mnogi pedagozi i nastavnici, od kojih su na izložbi predstavljeni oni najznačajniji s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Sukladno tome predstavljeni su i njihovi radovi kao i razvoj metodičkih knjiga i udžbenika za nastavu TZK-a, odnosno svih važnijih monografskih i periodičnih izdanja", rekao je jedan od autora izložbe Zrinko Čustonja.

Druga autorica izložbe Petra Husain Pustaj naglasila je da su uz TZK-a od samih početaka vezane brojne školske sportske aktivnosti, organizarane da opravdaju njegovo izvođenje i doprinesu njegovoj popularnosti.  Zato je na izložbi izdvojeno nekoliko većih i značajnijih školskih sportskih natjecanja kao što su I. Srednjoškolska gimnastička svečanost (1905.), Svečano otvorenje Srednjoškolskog igrališta (1935.), Gimnaestrada (1957.) i Sportske igre osnovnih i srednjih škola SR Hrvatske (1967.).

Izložba će u Hrvatskom školskom muzeju biti otvorena do 22. rujna 2019. godine.

Moglo bi vas zanimati...