27/11/18

Nagrada Franjo Bučar

Najviše državne nagrade na području sporta "Franjo Bučar", kao nagradu za životno djelo u 2018. godini, dobili su Milka Babović ,Vladimir Janković te posmrtno Mate Parlov, dok su dobitnici godišnje nagrade Zlatko Dalić, Luka Modrić, hrvatska nogometna reprezentacija, Miho Bošković, Tin Srbić, Neven Bertičević, Dino Sinovčić, Josip Bilić, Ivo Trumbić, Vjekoslav Šafranić, Boško Božić i Petra Deša. 

Nagrada koju Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj nazvana je po ocu našeg olimpizma, sportskom piscu i profesoru Franji Bučaru, koji se rodio prije 152 godine, 25. studenoga 1866. godine, u Zagrebu, a po drugi put je u utorak uručena u zgradi Hrvatskog sabora kao priznanje za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, iznimno znanstveno, stručno i pedagoško ostvarenje ili sportsko dostignuće.

Bučar je bio jedan od osnivača Prvog hrvatskog mačevalačkog kluba 1902. godine i dugogodišnji predsjednik Prvog hrvatskog sklizalačkog društva osnovanog 1877 godine. Za sportske rubrike dnevnih novina i časopisa redovito je pisao i o biciklističkim natjecanjima u Europi i svijetu. Od 1893. godine organizira tečajeve tenisa i sudjeluje u izgradnji više teniskih terena u Zagrebu, Samoboru i Krapini. 

Bio je vođa reprezentacije nogometaša koji su 1920. godine nastupali na Olimpijskim igrama u Antwerpenu, a bio je i inicijator osnivanja Hrvatskog športskog saveza 1909. godine. Bio je višegodišnji urednik časopisa kojeg su izdavali Hrvatski sokol i Hrvatski sokolski savez. 

Od  osnivanja Međunarodnog olimpijskog odbora 1894. godine Franjo Bučar je upoznat s njegovim djelovanjem. Stvaranjem kraljevine SHS, na inicijativu Bučara osnovan je Jugoslavenski olimpijski odbor kojemu predsjeda od 1919. do 1927. godine, a 1920. godine postaje član Međunarodnog olimpijskog odbora i aktivno sudjeluje u njegovom radu.  

Franjo Bučar umro je 26. prosinca 1946. godine u Zagrebu i pokopan je u obiteljskom grobu na Mirogoju. 

Povodom dodjele Državne nagrade "Franjo Bučar" Hrvatski športski muzej organizirao je izložbu "Franjo Bučar (25. 11. 1866. - 26. 12. 1946.)" koja će u zgradi Hrvatskog sabora biti otvorena do 15. prosinca.

Moglo bi vas zanimati...