Miran početak u Lausanni
03/03/20

Miran početak u Lausanni

U švicarskom gradu Lausanni počeo je treći FIDE Grand Prix turnir šahistica u ciklusu 2019-2020. godine na kojem sudjeluje 12 igračica iz devet zemalja koje nastavljaju juriš prema Turniru kandidatkinja, koji će se održati u prvoj polovini 2021. godine.

Nakon GP turnira u Moskvi i Monacu najbliže osvajanju prva dva mjesta i plasmanu na Turniru kandidatkinja su Indijka Humpy Koneru i Ruskinja Aleksandra Gorjačkina, ali teorijske izglede u borbi za prva dva mjesta još imaju i Ruskinje Katerina Lagno i Aleksandra Kostenjuk, te naročito aktualna svjetska prvakinja Kineskinja Wenjun Ju. S obzirom da od vodećih u Lausannei ne nastupaju Humpy Koneru i Katerina Lagno, Aleksandra Gorjačkina, Aleksandra Kostenjuk i Wenjun Ju imaju priliku za privremeni proboj prema vrhu tabele.

S obzirom da je odustala Kineskinja Xue Zhao, a zamijenila ju je Kazahstanka Zhansaya Abdumalik, u prvom kolu očekivala se laka pobjeda svjetske prvakinje. No, Wenjun Ju nije uspjela postići prednost i morala se pomiriti s podjelom boda. Brzim remijem završen je sestrinski dvoboj između Ane i Marije Muzičuk, a i sve ostale partije usprkos velikoj borbenosti sudionica završene su miroljubivim ishodom.


Rezultati 1. kola:
Gorjačkina-Kašlinskaja remi, Kosteniuk-Dzagnidze remi, Abdumalik-Ju remi, Stefanova-Sebag remi, Harika-Cramling remi, Muzičuk A.-Muzičuk M. remi.

Na turniru će se odigrati ukupno 11 kola po Bergerovu sustavu, a natjecanje završava 13. ožujka.

 

Izvor: www.hina.hr

Moglo bi vas zanimati...