Finska svjetski prvak

27/05/19

Finska svjetski prvak

SAŽETAK

Hokejaši Finske su treći put u povijesti osvojili naslov svjetskih prvaka.

Hokejaši Finske po treći put u povijesti osvojili su naslov svjetskih prvaka nakon što su u finalu odigranom u Bratislavi pobijedili favoriziranu Kanadu 3:1 (0:1, 1:0, 2:0).

Dva pogotka za Finsku postigao je kapetan Marko Anttila (23, 43), a jedan Harri Pesonen (56), dok je za Kanađane strijelac bio Shea Theodore (11). Pravi junak finske reprezentacije bio je vratar Kevin Lankinen koji je obranio 43 od 44 udarca.

Lankinen je bio i junak polufinale pobjede Finske nad Rusijom 1:0, kad je obranio sva 32 udarca suparničkih hokejaša.

U finalu je posebnom pritisku bio izložen u posljednjoj trećini, u kojoj su Kanađani prema njemu uputili čak 21 udaraca, ali bez rezultata. S druge strane, Finci su iz tri udarca dvaput uspjeli svladati Matta Murrayja i tako doći do velikog trijumfa.

Zanimljivo je da su Finci posljednji svjetski naslov osvojili 2011. godine, kad je svjetsko prvenstvo održano u Košicama i Bratislavi, baš kao što je to bio slučaj i ove godine. Prvi od tri naslov osvojili su 1995. godine u Švedskoj. Finskim hokejašima ovo je ukupno 14. medalja sa svjetskih prvenstava. Uz tri zlata, imaju osam srebrnih odličja i tri bronce.

Kanađani su osvojili čak 50. odličje sa svjetskih smotri, ali nisu uspjeli doći do svog 27. naslova. Uz 26 zlatnih medalja, najuspješnija reprezentacija u povijesti svjetskih prvenstava ima 15 srebrnih odličja i devet bronci.

S brončanim odličjem iz Slovačke su otišli ruski hokejaši, koji su u dvoboju za 3. mjesto pobijedili Češku 3:2 u raspucavanju. Nakon osnovnih 60 minuta i 10 minuta produžetka rezultat je bio 2:2.

Moglo bi vas zanimati...