Pehar prvakinja
10/02/20

Pehar prvakinja

Jelena Pehar je na EP-u u Budimpešti osvojila naslov europske prvakinje u karateu u konkurenciji mlađih seniorki u kategoriji do 50 kg.

Na startu je eliminirala Grkinju Aikaterini Ioannu Baltzi koja se nije pojavila na tatamiju, u nastavku Njemicu Aleynu Gencer 4:0, Slovenku Uršu Haberl 1:0 i Ukrajinku Juliju Palaševsku 5:1, a u susretu za zlato Pehar je bila bolja i od Portugalke Catarine Rodrigues s 1:0. 

Brončanu medalju, također u mlađim seniorima osvojili su Laura Fučik (-61 kg), Lea Vukoja (-68 kg), Lucija Lesjak (+68 kg) i Renato Rešetar (-84 kg). U povijesti karatea hrvatska reprezentacija u seniorskoj ili konkurenciji mlađih seniora nije osvojila čak pet medalja u jednom danu. 

Laura Fučik (-61 kg) ostvarila je uspjehe nad Edisom Bekom s Kosova 3:0, Armenkom Lenom Gyulumyan 6:0 i Švicarkom Silvijom Hirt 6:4. U polufinalu nadmudrilla ju je Talijanka Alessandra Mangiacapra s 2:1, ali u završnom meču za broncu Fučik je svladala Belgijanku Celline Pottiez 5:3. 

Lea Vukoja (-68 kg) bila je izvrsna  u repasažu nakon početnog poraza od kasnije pobjednice, Norvežanke Annike Saelid s 3:0. Međutim, u repasažu Vukoja je ostvarila tri pobjede bez izgubljenog boda, svladavši Španjolku Mariu Isabel Menas Nieto 9:0, Armenku Anitu Makyan 1:0 i Mađaricu Doru Czagany 6:0. 

U teškoj kategoriji (+68 kg) ponovno je do medalje, ovoga puta brončane stigla Lucija Lesjak. Tri pobjede do polufinala, nad Finkinjom Mariom Korpelom 4:0, Španjolkom Adrianom Alvarez Gil 2:1 i Crnogorkom Ksenijom Rajović 4:0, ali za nastup u finalu prepreka je bila škotska natjecateljica Niamh Junner koja je osvojila prvi bod u susretu koji je završio 1:1. Time je poslala Luciju u završni dvoboj repasaža u kojem je Lesjak osvojila brončano odličje svladavši Stefani Krešić iz BiH sa 6:1.

Uspješno je kroz repasaž do medalje putovao i Renato Rešetar u kategoriji do 84 kg. Na startu je izgubio od Grka Konstantinosa Mastrogiannisa 4:2. Pošto je grčki natjecatelj izborio finale Rešetar je u repasažnom nastavku nizao uspjehe. Najprije uvjerljivo protiv Mađara Bendeguza Talasa 4:0, potom bolji i od Škota Lewisa Simpsona 3:2, te Gruzijca Anrija Bitskinashvilija 5:1. U neizvjesnom meču Rešetar je osvojio prvi bod u dvoboju za broncu protiv Turčina Sameka Goda (1:1) i također završio na pobjedničkom postolju. 

Nadomak odličju u vrlo uspješnom danu hrvatskih karatista ostao je Leon Tomljanović (-75 kg) koji je svladao natjecatelje iz Srbije, Bjelorusije i Francuske, na "senshu" odnosno pravilo prvog osvojenog boda izgubio polufinalni dvoboj od Danca Nielsena  (1:1), a u dvoboju za broncu bolji je bio Rus Asiman Mamedov 3:0.

U drugom nastupu natjecanje su završili Dorotea Rumenjak (-55 kg), Kristijan Lacković (-60 kg) i Antonio Grgić (-67 kg), a u prvom - Ivan Pehar (+84 kg). 

Najviše uspjeha imali su predstavnici Turske koji su osvojili 15 medalja, od toga šest zlatnih, nakon njih slijede reprezentacije Francuske i Azerbajdžana.

Hrvatska je ukupno osvojila šest odličja. Osim pet u konkurenciji mlađih seniora (jedno zlato i četiri bronce), brončanu medalju s prošlog EP-a obranila je kadetska i juniorska ekipa u katama (Inga Grgić, Sabina Petković, Stela Horvat).

Na trodnevnom EP-u u Mađarskoj sudjelovalo je 1155 natjecatelja iz 52 zemlje.

 

Izvor: www.hina.hr

Moglo bi vas zanimati...