Pobjeda Carlsena
13/08/20

Pobjeda Carlsena

Svjetski prvak Magnus Carlsen uz dosta sreće plasirao se u finale završnog turnira šahovskih legendi, nakon što je u četvrtom polufinalnom susretu protiv Kineza Lirena Dinga bio na rubu poraza, ali se sretno provukao u finale. 

Nakon briljantne pobjede Lirena Dinga u drugoj partiji i izjednačenja na 1:1, slijedeće dvije partije završene su podjelom boda, pa je meč nastavljen brzopoteznim doigravanjem.

U prvoj partiji Carlsen je s kvalitetom manje uspio remizirati ponavljanjem poteza, a u drugoj je Liren Ding izgradio dobivenu poziciju s dvije lake figure protiv topa. No, u vremenskom tjesnacu previdio je matni napad po prvom redu i nakon gubitka figure potpisao kapitulaciju.

Tako je Carlsen izborio i treću pobjedu i omjerom 3:1 eliminirao opasnog Kineza.

U finalu će Carlsen igrati protiv Amerikanca Hikarua Nakamure koji je u drugom polufinalnom susretu s glatkih 3:0 svladao Rusa Danila Dubova.

Format natjecanja ostaje isti, s tom razlikom da će se igrati do četiri dobivena meča od četiri partije. Naravno, opet u tempu od 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza.

 

IZvor: www.hina.hr

Moglo bi vas zanimati...