Pobjeda Ivana Šarića
13/10/19

Pobjeda Ivana Šarića

U 3. kolu pozivnog turnira Grand Swiss FIDE 2019., koji služi kao kvalifikacija za sljedeći Turnir kandidata za svjetskog prvaka, naš najbolji šahist Ivan Šarić postigao je prvu pobjedu.

U partiji s trinaestogodišnjim Indijcem Gukeshom krenuo je oštro od samog početka. Najprije je žrtvovao pješaka za inicijativu, a zatim i kvalitetu da bi stvorio jakog slobodnjaka na b-liniji, kojim je potpuno paralizirao obranu protivnika i prisilio ga na predaju već u 33. potezu.

U vodstvu su se izdvojili Amerikanac Fabiano Caruana i Kinez Hao Wang, koji su postigli po treću uzastopnu pobjedu. Caruana je poslije oštre taktičke borbe nadmudrio Alekseja Širova, a Wang je u žestokom napadu nakon samo 26 poteza svladao svog sunarodnjaka Xianghzija Bua. Svjetski prvak Magnus Carlsen pokušao je originalnom igrom zbuniti Uzbekistanca Rustama Kasimdžanova, ali je crni ispravno reagirao i mirnom pozicijskom igrom zasluženo osvojio pola boda.


Važniji rezultati 3. kola:
Gukesh-Šarić 0:1, Širov-Caruana 0:1, Wang-Bu 1:0, Adhiban-Wojtaszek remi, Carlsen-Kasimdžanov , Yu-Sarana remi, Griščuk-Oparin , Artemiev-Melkumian remi, Demčenko-Nakamura remi, Vitiugov-Motylev , Papaioannou-Svidler remi, Vidit-Čigaev 1:0, Bluebaum-Matlakov remi, Lupulescu-Amin remi, Piorun-Sargissian 0:1, Akopian-Gelfand , Nguyen-McShane 0:1, Korobov-Adly , Moiseenko-Alekseenko 0:1, Anton Guijarro-Najer remi, Čeparinov-Jobava 1:0 itd.

Poslije 3. kola u vodstvu su Caruana i Wang s 3 boda, a prate ih devetorica igrača s 2,5 boda. Ivan Šarić ima 2 boda.

 

Izvor: www.hina.hr

Moglo bi vas zanimati...