Hrvati bez četvrtfinala
08/12/18

Hrvati bez četvrtfinala

Posljednjeg dana kvalifikacija na finalu Star Sailors League, koje se jedri na Bahamima, zvijezde u klasi Zvijezda bili su Brazilci Robert Scheidt i Henry Boening koji su s tri pobjede uništili konkurente te osigurali direktan plasman u finalnu fazu, dok su hrvatski predstavnici Tonči Stipanović i Šime Fantela ostali bez plasmana u četvrtfinale.

U polufinale su drugim mjestom direktno prošli Mark Mendelblatt i Brian Fatih, a posade koje su u kvalifikacijama bile plasirane od trećeg do desetog mjesta ušle su u četvrtfinale. Među njima nema hrvatskih jedriličara. Tonči Stipanović je s flokistom Melom osvojio 12. mjesto, dok su Šime Fantela i Antonio Arapović regatu u Nassau završili kao 20. posada.

Posljednjeg dana kvalifikacija održana su četiri jedrenja. Uvjeti u karipskom raju bili su savršeni, a u savršenoj je formi bio i osvajač pet olimpijskih medalja Robert Scheidt. Brazilac je u 11 kvalifikacijskih jedrenja sakupio čak osam plasmana među najbolja tri, uključujući četiri pobjede. S takvom se konstantom nitko nije mogao nositi, pa ne čude velika 22 boda prednosti ispred drugoplasiranih Mendelblatta i Fatiha.

"Napravili smo sitna poboljšanja koja su ubrzala brod. No, ne zanosim se kako će u finalu biti lagano. Jedrimo protiv najboljih na svijetu”, prokomentirao je Scheidt.

Tonči Stipanović je uoči posljednjeg dana kvalifikacija imao pet bodova zaostatka za mjestom koje vodi u drugu fazu. Takav je zaostatak zadržao i nakon završetka kvalifikacija. Splićanin je solidno jedrio, ali u ovakvoj konkurenciji za prolazak dalje četiri plasmana u Top 10 nisu bila dovoljna. Tončiju tako kao najbolji rezultat ostaje ulazak u polufinale i šesto mjesto na finalu Star Sailors League, koji je ostvario prije tri godine.

To je ujedno i najbolji plasman hrvatskog jedrenja među elitom na Bahamima. Olimpijski pobjednik Šime Fantela svaki je dan imao problema. Prvog dana s jedrom, potom je drugog dana imao sudar s Talijanom Brunijem, a posljednjeg je dana nakon sjajnog drugog mjesta zaradio i penal zbog preuranjenog starta. Zadranin je s flokistom Antonijom Arapovićem na koncu zauzeo 20. mjesto.

Finalna jedrenja na rasporedu su u subotu, a pobjednik Star Sailors League dobiva 40.000 dolara iz nagradnog fonda od 200.000 USD.

Moglo bi vas zanimati...