Preminula Žana Lelas

15/09/21

Preminula Žana Lelas

SAŽETAK

Jedna od najboljih hrvatskih košarkašica svih vremena, Splićanka Žana Lelas preminula je u 52. godini.

Jedna od najboljih hrvatskih košarkašica svih vremena, Splićanka Žana Lelas preminula je u 52. godini. Rođena je u Splitu 28. svibnja 1970. godine. Karijeru je počela 1983. godine u tadašnjoj Jugoplastici. Zbog iznimnog talenta već sa 16 godina zaigrala je za prvu ekipu „Žutih”. Osvojila je srebrnu medalju s reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Do tog uspjeha stigla je u dobi od samo 18 godina, bila je najmlađa članica te reprezentacije. Jedina je Splićanka s olimpijskom medaljom u košarci. Te 1988. godine postala je i članica šibenskog Elemesa s kojim je 1991. godine osvojila naslov prvakinja, posljednju titulu koja se dijelila u bivšoj zajedničkoj državi. Godinu ranije s Elemesom osvojila je i Kup Jugoslavije. Lelas je 1991. godine s reprezentacijom bivše države osvojila i srebrnu medalju na Europskom prvenstvu, piše Slobodna Dalmacija.

Potom je kratko bila članica sarajevskog Cenex (Željezničar). Za španjolski Cepsi s Tenerifa nastupala je od 1992. do 1994. godine, a za Centar banku iz Zagreba od 1994. do 1996. godine s kojoj je dvaput osvajala domaću duplu krunu. U dresu Croatije bila je 1995. godine i treći strijelac Kupa Lilliane Ronchetti s 20,9 koševa u prosjeku. U slovenskim Ježicama bila je od 1996. do 1998., tamo je osvojila kup i prvenstvo. Igrala je još i za francuski Strasbourg, talijansku Messinu, šibenski Jolly, španjolske klubove Zaragozu i Burgos, ŽKK Croatiju u kojoj se 2008. godine oprostila od profesionalne košarke. Za reprezentaciju Hrvatske nastupala je od 1991. do 2000. godine, između ostalog i na Europskim prvenstvima 1995. i 1999. godine. Njena mlađa i isto jako talentirana sestra Ana također je imala odličnu karijeru.

Žana Lelas bila je i članica Stručnog savjeta za žensku košarku Hrvatskog košarkaškog saveza, ujedno i instruktorica HKS-a, a bila je i na poziciji izbornice juniorske reprezentacije. Međutim, zbog zdravstvenih poteškoća nije mogla ovog srpnja s reprezentacijom biti na FIBA Challenger turniru u Latviji.

Ogroman je ovo gubitak za hrvatsku košarku koja nije izgubila samo jednu od svojih najboljih igračica svih vremena, trenerica, već i veliku osobu. Iskrena sućut obitelji, prijateljima, njenim igračicama, suradnicima, svima koji su je poznavali.

Izvor: Sportske novosti

Moglo bi vas zanimati...