Preminuo Duško Krstulović

05/08/22

Preminuo Duško Krstulović

SAŽETAK

Preminuo je legendarni predsjednik splitskog Gusara i član Nadzornog odbora HOO od 2008. do 2028. Duško Krstulović.

Nakon kratke i teške bolesti u Splitu je preminuo legendarni predsjednik Gusara i poznati sportski djelatnik Duško Krstulović. Rođen je 1. ožujka 1940. godine u Splitu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1966. godine, a potom i magistrirao 1981. godine smjer marketing. 
U svojoj bogatoj radnoj karijeri obnašao je razne visoke dužnosti u bivšoj državi. Bio je član izvršnog vijeća Skupštine općine Split,  predsjednik tadašnjeg Komiteta za pomorstvo, sekretar za privredu Skupštine općine Split, te pomoćnik saveznog sekretara za pomorstvo. U novoj Hrvatskoj državi, od 1991. godine bio je savjetnik ministra u Ministarstvu pomorstva RH.

Od 1995. do 2006. godine Duško Krstulović predavač je na Pomorskom fakultetu u Splitu i stručnom studiju Ekonomskog fakulteta u Splitu.
Čak 73 godine Duško Krstulović bio je posvećen  veslačkom sportu i Veslačkom klubu Gusar“, od 1949. godine do smrti. Te daleke godine sudjelovao je na prvenstvu države u Bledu kao kormilar, bio je veslač svih uzrasnih kategorija u klubu, član uprave i dugogodišnji predsjednik kluba od 1999. do 2010. godine, otkada je počasni predsjednik svog Gusara. Dolaskom Duška Krstulovića  na čelno mjesto u klubu, započinje obnova srušenog objekta kluba, a klub započinje svoje najuspješnije rezultatsko razdoblje. U tom vremenskom razdoblju veslači Gusara osvojili su 22 državna seniorska prvenstva, 3 svjetska kupa, 4 svjetske, 2 olimpijske medalje, te 2 čuvene Henley regate u Londonu.

Uz dugogodišnji rad u svom matičnom klubu „Gusar“ Split, Duško Krstulović je obavljao i razne druge sportske dužnosti: predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije, zamjenik predsjednika SOFK-e od 1984. do 1988.,  inicirao je i bio predsjednik Organizacijskog odbora Transjadranske jedriličarske regate Pescara – Split, , član Izvršnog odbora Hrvatskog veslačkog saveza, predsjednik Nadzornog odbora Splitskog saveza sportova. Na MIS-u, najvećoj sportskoj manifestaciji održanoj u Splitu obnašao je dužnost Predsjednika komisije za promet Izvršnog komiteta MIS-a. Bio je glavni koordinator pri izgradnji tri najvažnija infrastrukturna objekta u Splitu: usjeka željezničke pruge, tunela kroz Marjan i trajektne luke s izgradnjom putničkog terminala.   Povodom 30 godišnjice MIS-a 2009. godine dobio je priznanje Splitskog saveza sportova za doprinos uspješnoj realizaciji igara.

Od 2008. do 2016. član je Nadzornog odbora Hrvatskog olimpijskog odbora. 

Dobitnik je 2010. godine nagrade HOO „Matija Ljubek“ za osobit doprinos razvoju hrvatskog sporta, te 2008. godine trofeja „Fabjan Kaliterna“, najviše splitske sportske nagrade.

Godine 2014. dobio je Nagradu za životno djelo Grada Splita. 

Izvor: Jurica Gizdić

Moglo bi vas zanimati...