Preminuo Marijan Beneš
04/09/18

Preminuo Marijan Beneš

Boksačka legenda Marijan Beneš umro je u Banjoj Luci u 67. godini. Beneš je bolovao od Alzheimerove bolesti i mjesecima je bio u bolnici. Uz Matu Parlova bio je najpoznatiji boksač bivše Jugoslavije a pokazao i talent za poeziju i glazbu.

Beneš je četiri puta ponio naslov prvaka u boksu u bivšoj Jugoslaviji, a iz aktivnog bavljenja tim sportom povukao se 1983. godine. U amaterskoj karijeri osvojio je devet naslova prvaka Bosne i Hercegovine, četiri naslova prvaka Jugoslavije i brojne revijalne titule.

Tijekom karijere nastupio je u 299 amaterskih i profesionalnih mečeva. Pri tom je pobijedio u njih 272, 16 ih je izgubio  a 11 ih je završeno bez pobjednika.Beneš je slovio za neustrašivog boksača koji je na protivnika jurišao ne obazirući se na rizik i ozljede. Karijeru mu je na kraju prekinula teška ozljeda oka.

Rođen je u Beogradu 1951. godine, a djetinjstvo je proveo u Tuzli da bi se sa 16 godina doselio u Banju Luku gdje u boksačkom klubu "Slavija" ubrzo otkrivaju njegov talent.Zlatnu medalje osvojio je kao amater na prvenstvu Europe u boksu 1973. godine u Beogradu, a nakon toga odlazi u profesionalni boks u kojem 1979. godine osvaja titulu europskog prvaka u lako-velter kategoriji.  

Moglo bi vas zanimati...