Umro najstariji olimpijac

29/08/19

Umro najstariji olimpijac

SAŽETAK

Preminuo je plivač splitskog Mornara i najstariji hrvatski olimpijac Nikola Trojanović.
 

U Splitu je 28. kolovoza u 91. godini preminuo plivač splitskog Mornara i najstariji hrvatski olimpijac Nikola Trojanović.

Trojanović je rođen 29. rujna 1928. godine u Dubrovniku gdje se u Jugu počeo baviti vaterpolom i iz kojeg ga legendarni trener Božo Grkinić 1949. usmjerava na služenje vojnog roka u Split. Trojanović je u Mornar stigao uoči nastupa kluba na kvalifikacijskom turniru za ulazak u Drugu ligu, na kojem je Mornar postao prvakom pobijedivši s gol razlikom 59:1, zahvaljujući Trojanoviću koji je branio od 1949. do 1951. godine.

Tada je uočen njegov plivački talent pa je ubrzo uvršten na širi popis plivača za nastup na Europskom prvenstvu 1951. u Beču, nakon čega ostavlja "golmansku kapicu" i bavi se samo plivanjem.

Nikola Trojanović nastupio je na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju gdje je u disciplini 200 metara prsno osvojio 14. mjesto, a pod vodstvom  trenera Renata Vučetića Spliće plivao je za Mornar do svoje 32 godine. Prvak Jugoslavije na 200 metara prsno je bio 1951. na državnom prvenstvu održanom u Ljubljani kada je titulu osvojio s vremenom 2:48,6, dok je na 100 metara leptirovim stilom prvak Jugoslavije postao 1950. rezultatom 1:12,6. 

Pošto je kao dječak Nikola Trojanović imao ozljedu iz Drugog svjetskog rata nakon prestanka aktivnog natjecanja prebacio se u plivačko natjecanje sportaša s invaliditetom gdje je također ostvarivao zapažene rezultate.

Pogreb Nikole Trojanovića bit će na splitskom groblju Lovrinac, a njegovom smrću najstariji hrvatski olimpijac postao je veslač splitskog Gusara Duje Bonačić, osvajač zlatne olimpijske medalje u četvercu bez kormilara na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju.

 

Izvor: www.hina.hr

Moglo bi vas zanimati...