Program Sportski praznici

27/06/22

Program Sportski praznici

SAŽETAK

Hrvatski školski sportski savez u Osnovnoj školi Marina Držića u Zagrebu objavio je nastavak programa Sportski praznici.

Hrvatski školski sportski savez u Osnovnoj školi Marina Držića u Zagrebu objavio je nastavak programa Sportski praznici, pilot-projekta koji je u 2021. godini okupio više od 11.000 djece u organiziranim edukativnim sportskim aktivnostima nakon kraja školske godine. Povodom početka ovog programa, od glavnih pokrovitelja programa, Ministarstva turizma i sporta, stiže posebno obraćanje ministrice Nikolina Brnjac.

„Nakon uspješno organiziranih Sportskih praznika prošle godine u kojima je sudjelovalo više od 11 tisuća djece, projekt nastavljamo i ove godine kada ćemo okupiti još veći broj djece s ciljem bavljenja tjelesnom aktivnošću i za vrijeme ljetnih praznika. Sport je izuzetno važan alat za razvijanje motoričkih, ali i socijalnih vještina djeteta jer razvija prijateljstvo i toleranciju, šalje poruku fair-playa i jednakosti i kroz ovakve programe poput Sportskih praznika stvaraju se zdrave navike za cijeli život. Veseli nas podatak što se ovo ljeto značajno povećao broj lokacija na kojima će se provoditi program, a Ministarstvo turizma i sporta i ove godine je osiguralo sredstva u iznosu od 3,3 milijuna kuna kako bi Sportski praznici bili besplatni za svu djecu koja sudjeluju u njima. Poticanje na bavljenje sportom, pogotovo mlađe populacije, jedan je od važnih strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske, a na ovaj način djeci dajemo priliku da i ljetne praznike provedu aktivno; izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Predstavljene su 84 lokacije iz svih županija RH na kojima se održava program u četiri tjedna, počevši s ponedjeljkom pa sve do 22. srpnja 2022. godine. Ovaj program uključuje školarce svih dobnih skupina i omogućuje im učenje o sportovima i aktivnostima u njihovoj zajednici te igru i sportska natjecanja pod stručnim vodstvom kineziologa. Potpuno besplatni edukativni sportski program u školama predstavlja različite sportove i sportske aktivnosti djeci koja žele, i nakon kraja redovne nastave, ostati aktivni i baviti se sportom. 

„Vrlo je važno naglasiti da ovim programom nastojimo povezati nekoliko komponenti kojima bi ponudili ugodu djeci, a to su vježbanje, kretanje, boravak na otvorenom, zdravu prehranu i nešto što osobno smatram vrlo važnim, a to je socijalizacija. Djeca će svakodnevno provesti četiri sata u igri sa svojim vršnjacima uz prisustvo jednog ili dva kineziologa. Svim učenicima, roditeljima, ravnateljima i voditeljima programa želim puno zabave i lijepih trenutaka provedenih u našim Sportskim praznicima“, rekao je glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza, dr. sc. Ivan Dujić. 

U školama diljem Hrvatske u 9 sati započela je provedba programa i više od 25 različitih sportova i aktivnosti u kojima će sudjelovati preko 13 tisuća djece. Mnoge su grupe bile potpuno popunjene i prije prvog dana provedbe programa, što svjedoči interesu roditelja i djece prema aktivnostima ovoga tipa. Hrvatski školski sportski savez s veseljem očekuje izvješća iz svih škola te nastavlja pratiti provedbu na svim lokacijama s ciljem uspješne provedbe i još bolje nadogradnje programa za sljedeću godinu. 

 

Moglo bi vas zanimati...