Prvi trijumf Carlsena

03/05/21

Prvi trijumf Carlsena

SAŽETAK

Na internetskoj stranici Chess24 završen je Peti turnir prvaka u ubrzanom šahu.

Na internetskoj stranici Chess24 završen je Peti turnir prvaka u ubrzanom šahu, disciplini u kojoj svaki igrač za cijelu partiju ima 15 minuta uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza.

U uzvratnom finalnom dvoboju od 4 partije svjetski prvak Magnus Carlsen odigrao je s Amerikancem Hikaruom Nakamurom neodlučeno 2-2 što mu je donijelo prvi trijumf u ovoj seriji turnira jer je u prvom meču slavio s uvjerljivih 3-1. Nakamura je imao šansu za produžetak jer je u velikom stilu dobio prvu partiju i poveo s 1-0. No, u trećoj partiji igrao je suviše pasivno, oslabio je kraljev položaj i nakon lijepe žrtve kvalitete Carlsen je uspio izjednačiti. Tako je prekinuta zla kob svjetskog prvaka, koji je osvojio svih 5 kvalifikacijskih turnira, ali u eliminacijskom dijelu sve do sada nije uspio otići do kraja. 

U borbi za treće mjesto nakon 2-2 u prvom meču Azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov slavio je protiv Armenca Levona Aroniana s uvjerljivih 2,5-0,5. Kuriozitet je da je u ovom meču Mamedjarov dobio sve četiri partije sa crnim figurama!

Rezultati uzvratnih završnih dvoboja za prvo i treće mjesto (u zagradi je rezultat prvog meča):
Carlsen-Nakamura (3-1), Mamedjarov-Aronian 2,5-0,5 (2-2).

Prema tome, na ovom su turniru slijedeći igrači osvojili bodove za ukupni poredak:
Carlsen 50 bodova, Nakamura 33, Mamedjarov 21, Aronian 14, So 5, Firouzja 3, Le 2 i Radjabov 1 bod.

Ukupni poredak najboljih:
Carlsen 190 bodova, So 145, Radjabov 109, Giri 105, Nepomniači 83, Aronian 81, Nakamura 78, Vachier-Lagrave 54 boda itd. Osmorica prvoplasiranih nastupit će na finalnom turniru, koji će eliminacijskim načinom odrediti najboljeg svjetskog igrača u ovoj atraktivnoj disciplini.

Moglo bi vas zanimati...