Radu u HPO-u

07/11/18

Radu u HPO-u

SAŽETAK

Princ Radu od Rumunjske razgovarao je s čelnicima Hrvatskog paraolimpijskog obora.

Princ Radu od Rumunjske razgovarao je s čelnicima Hrvatskog paraolimpijskog obora (HPO) o uspostavi bolje suradnju između paraolimpijskih odbora dviju zemalja koje imaju slične probleme u skrbi za sportaše s invaliditetom koji u obje zemlje nemaju dovoljno ustanova za treniranje, a javnost nedovoljno poznaje njihovu zajednicu, uspjehe i poteškoće. 

Najpopularniji paraolimpijski sportovi u Hrvatskoj su atletika, plivanje, stolni tenis te zimski sportovi. Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić rekao je kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima medalje i s ljetnih i sa zimskih Paraolimpijskih igara, no da sportaši i dalje prolaze kroz velike poteškoće kako bi trenirali. 

"Zimski parolimpijci većinom treniraju izvan Hrvatske, dok se ostali moraju boriti za ustanove u kojima će trenirati", rekao je Kovačić. 

Dopredsjednica HPO-a i bivša paraolimpijka Ana Sršen upozorila je na problem plivača s invaliditetom koji uglavnom treniraju u školama i javnim bazenima koje mogu koristiti tri sata u jutarnjim i tri u večernjim satima. Podsjetila je kako prije 15 godina nisu imali sponzore i mogli su trenirati samo jednom dnevno, no da se sada se ipak vidi napredak zahvaljujući rezultatima sportaša i pregovora s lokalnim vlastima.

Sršen je navela primjer Dubrovnika gdje ne postoje plivački klubovi za osobe s invaliditetom, no usprkos tome postoje nagrađivani sportaši, poput Mihovila Španje, koji inspiriraju mlade da se više bave sportom. 

Situacija u Rumunjskoj je slična i paraolimpijci nemaju gdje trenirati te sami moraju plaćati korištenje sportskih ustanova. 

Princ Radu, kao pokrovitelj sporta i paraolimpizma u Rumunjskoj, predložio je da se ministarstva sporta i obrazovanja pobrinu da sportaši s invaliditetom mogu koristiti razne sportske ustanove u većem broju sati, a u većim gradovima, poput Bukurešta i Zagreba, takve ustanove bi se trebale omogućiti u više gradskih čevrti jer je takvim sportašima teže putovati. 

"Razvijanje sporta za osobe s invaliditetom velik je problem u europskim zemljama. Mnogo je izazova pred nama, od zaposlenja, sporta do školovanja, ali moramo omogućiti našim sportašima da se što bolje bave sportom", rekao je Kovačić koji je i predsjednik Europskog paraolimpijskog odbora (EPC)

"Paraolimpijski pokret razvija se kao nikad do sada. Sve je više u svijesti u srcima ljudi i društva. Smatram kako je u europskim zemljama pozornost prema sportu, natjecanjima i rezultatima osoba s invaliditetom divan primjer solidarnosti i pažnje prema svima onima koji pripadaju toj zajednici", rekao je princ Radu. 

Predstojeće predsjedanje Rumunjske Vijećem EU-a 2019. godine princ Radu vidi kao priliku da se pozornost usmjeri prema paraolimpijskom sportu na području cijele Europe te se nada da će HPO učiniti isto. 

"U paraolimpijskom pokretu razvijena je želja za suradnjom između paraolimpijskih odbora i onih koji su zainteresirani za njihov rad, a taj krug se širi. Jedan od rezultata je to što HPO ima što pokazati i reći te pružiti iskustva", zaključio je Kovačić.

Sršen je rumunjske plivače i princa Radua pozvala na međunarodno natjecanje plivača s invaliditetom koje će se u veljači 2019. održati u Splitu i na kojem se očekuje nastup 90 hrvatskih i 40-ak  inozemnih plivača u raznim kategorijama tjelesnih oštećenja.

 

Moglo bi vas zanimati...