Ravnopravnost spolova u sportu
22/11/18

Ravnopravnost spolova u sportu

"Dobro upravljanje i ravnopravnost spolova u sportu“ - bila je tema međunarodne konferencije održane u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a na kojoj je nazočilo 64 predstavnika i predstavnice iz sustava znanosti, obrazovanja i sporta.

Konferencija je održana u okviru projekta GETZ (Gender Equality Toolkit for generation Z) koji provodi britansko Sveučilište u Worcesteru, u suradnji sa sveučilištima iz Norveške, Nizozemske i Belgije te sportskim organizacijama iz Hrvatske, Slovenije i Švedske.

Generacija Z podrazumijeva mlade osobe rođene od 1995. do 2009. godine, a kao takve su idealna meta za izgradnju ispravnih stavova o ravnopravnosti spolova u sportu, lišenih dosadašnjih stereotipova, mitova i obrazaca ponašanja koji krše načela dobrog upravljanja.

Prvi dio konferencije obilježile su zanimljive prezentacije o ženskoj neravnopravnosti, tematski naslonjene jedna na drugu i garnirane brojnim statističkim podacima. O ravnopravnosti spolova kao preduvjetu dobrog upravljanja u sportu govorila je dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden, o ženama na upravljačkim pozicijama u sportskim udrugama također dopredsjednica HOO-a, Sanda Čorak, a o svojim ovlastima u slučajevima diskriminacije žena u sportu nazočne je upoznala državna pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Predsjednik Hrvatske asocijacije za sportski menadžment Ivan Vranković tematski je obradio potporu dobrom upravljanju u sportu kroz obrazovanje i umrežavanje žena.

Područje percepcije žena i medijskog utjecaja na tu percepciju bilo je širi kontekst za tri izlaganja - Ane Maskalan iz Instituta za društvena istraživanja, Ratka Cvetnića iz HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova te Anite Malenice iz Agencije za elektroničke medije. Kroz dvodijelnu radionicu obrađeno je šest tematskih skupina i udjela žena u njima: kultura i društvo, mediji, upravljanje sportskim organizacijama, uključivanje u sport, sportske priredbe i natjecanja i komercijalna djelatnost u sportu. 
Osim problema neravnopravnosti žena u sportu, apostrofiranog na brojnim primjerima, poput novčanih nagrada u sportu ili zastupljenosti u medijima i upravljačkim tijelima sporta, na cjelodnevnom skupu u zagrebačkom hotelu Panorama dotaknute su i brojni drugi primjeri spolne neravnopravnosti izvan sustava sporta, poput velikog jaza u plaćama i mirovinama.

Završna riječ pripala je Morani Paliković Gruden, koja je ustvrdila da nas čeka dug put do potpune ravnopravnosti žena i muškaraca u sustavu sporta.

Moglo bi vas zanimati...