Šah: Carlsen pobjednik

20/05/24

Šah: Carlsen pobjednik

SAŽETAK

U Casablanci je završen šahovski spektakl na kojem su sudjelovala četiri vrhunska velemajstora - Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Viswanathan Anand i Bassem Amin.

U Casablanci, najvećem marokanskom gradu i glavnoj luci smještenoj na obali Atlantskog oceana, završen je veliki šahovski spektakl na kojem su sudjelovala četiri vrhunska velemajstora - Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Viswanathan Anand i Bassem Amin.

Oni su testirali novi pristup šahu "a la Casablanca" igranjem pažljivo odabranih pozicija proizašlih iz povijesnih partija.

Na početku svakog kola igrači su dobivali zapisnike odabranih partija i imali dvije minute za odigravanje prvih desetak poteza do pozicije predviđene za početak njihove igre. Uvjet je bio da je odabrana pozicija približno jednaka, a bitno je da mora nuditi bogate mogućnosti za oba igrača, tako da mogu maksimalno iskazati svoju kreativnost.

Ponude remija nisu bile dopuštene, a tempo igre bio je 15 minuta za cijelu partiju uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza.

Drugoga dana odigrana su posljednja tri kola dvokružnog turnira.

U četvrtom kolu u oba susreta igrači su nastavili partiju iz dvoboja Aleksandra Aljehina i Maxa Euwea. Iako je pozicija bila vrlo bogata taktičkim motivima vidjeli smo dva različita pristupa. Carlsen je kao crni protiv Ananda riješio sve probleme žrtvom topa i remizirao vječnim šahom, a Bassem je protiv Nakamure izabrao rani prijelaz u približno jednaku završnicu. No, odigrao ju je slabo i Nakamura je u vremenskom tjesnacu protivnika čak dobio u matnom napadu.

U petom kolu igračima je ponuđena pozicija iz jedne partije Garija Kasparova s Anatolijem Karpovom u kojoj je se vodila duga pozicijska borba za važna centralna polja. No, dok je Anand aktivnom igrom i redukcijom materijala lako održao ravnotežu protiv Nakamure, Carlsen je iskoristio pasivnu igru Bassema, preveo igru u nadmoćnu završnicu i na kraju čak osvojio topa.

U posljednjem kolu pod lupom je bila partija između Xie Jun i Alise Galjamove u kojoj su crni trebali lovačkim parom tražiti kompenzaciju za lošiju pješačku strukturu. Carlsen protiv Nakamure nije uspio ostvariti osjetniju prednost i nakon žrtve figure remizirao je vječnim šahom. Anand je iskoristio Bassemovu grješku, koji je nepotrebno deplasirao damu i dopustio taktički udar poslije kojeg je ostao bez figure.

Konačan poredak: Carlsen 4,5 boda, Nakamura 3,5, Anand 3 i Bassem 1 bod.

(Hina) 

Moglo bi vas zanimati...