Šanse za zlato

04/06/19

Šanse za zlato

SAŽETAK

U derbi susretu Mitropa kupa reprezentacija Hrvatske je pobijedila vodeću Francusku.

U derbi susretu pretposljednjeg, 8., kola Mitropa kupa, tradicionalnog 16. ekipnog šahovskog natjecanja srednjoeuropskih zemalja, reprezentacija Hrvatske je pobijedila vodeću Francusku s 2,5:1,5 i dostigla je na diobi prvog mjesta.

S obzirom da će u posljednjem kolu Francuska biti slobodna, Hrvatska ima realne šanse da prvi puta u povijesti osvoji zlatnu medalju.

U meču s Francuskinjama zablistala je Noemi Špiranec, koja je u žestokom rokadnom napadu matirala svoju suparnicu. Izvrsna je bila i Ena Cvitan, koja je napredovanjem slobodnog pješaka osvojila kvalitetu, a onda uzornom tehnikom realizirala prednost. Mihaela Blažeka je remizirala nakon složene manevarske borbe, a jedino je Mirjana Medić izgubila poslije pasivne igre.

Rezultati 8. kola: HRVATSKA – FRANCUSKA 2,5:1,5 (Medić-Navrotescu 0:1, Cvitan-Afraoui 1:0, Blažeka-Choisy remi, Špiranec-Djidjeli 1:0), MAĐARSKA – ŠVICARSKA 2,5:1,5, SLOVAČKA – AUSTRIJA 1,5:2,5, ČEŠKA – SLOVENIJA 1,5:2,5. Zbog neparnog broja ekipa slobodna je bila ITALIJA.

Poredak prije posljednjeg kola: Francuska i Hrvatska po 11 meč-bodova, Mađarska 9, Italija, Slovenija i Češka po 8, Austrija 6, Švicarska 2, Slovačka 1 bod.

 

Hrvatska muška reprezentacija je, u pretposljednjem, 8. kolu Mitropa kupa, tradicionalnog 38. momčadskog natjecanja srednjoeuropskih zemalja, konačno zabilježila pobjedu, ali joj to nije pomoglo da pobjegne s posljednjeg mjesta. 

U meču s Italijom nakon vrlo dobre igre pobjede su zabilježili Blažimir Kovačević i Jurica Srbiš, Ognjen Jovanić je remizirao poslije složene manevarske borbe, a Sven Tica je opet izgubio.

Zanimljivo je da su obje vodeće momčadi pretrpjele poraze, pa će odluka o pobjedniku pasti tek u posljednjem kolu. Austrija je minimalnim omjerom 2,5:1,5 izgubila od Mađarske, a Češka je poražena od Švicarske čak s 3,5:0,5.

Rezultati 8. kola: ITALIJA – HRVATSKA 1,5:2,5 (Stella-Jovanić remi, Sonis-Kovačević B. 0:1, Shytaj-Tica 1:0, Lodici-Srbiš 0:1), MAĐARSKA – AUSTRIJA 2,5:1,5 (Mihok-Dragnev remi, Kozak-Blohberger remi, Csonka-Mesaroš 1:0, Csiki-Horvath D. remi), NJEMAČKA – SLOVENIJA 2:2, ČEŠKA – ŠVICARSKA 0,5:3,5, FRANCUSKA – SLOVAČKA 2,5:1,5.

Poredak prije posljednjeg kola: Češka i Austrija 11 meč-bodova, Mađarska i Slovačka 10, Njemačka, Švicarska i Francuska 7, Italija i Slovenija 6, Hrvatska 5 bodova.

 

 

Moglo bi vas zanimati...