Slavlje Duplantisa

03/09/20

Slavlje Duplantisa

SAŽETAK

Švedski skakač s motkom Armand Mondo Duplantis slavio je na mitingu u Lausanni.

Mladi švedski skakač s motkom Armand Mondo Duplantis (20) postavio je najbolji rezultat ove sezone preskočivši letvicu na visini 6,07 metara na skakačkom mitingu u Lausanni.

Athletissima u Lausanni jedan je glavnih događaja cijele Dijamantne lige, no ove godine uslijed pandemije koronavirusa organizatori su u središtu grada na Place de l'Europe održali samo natjecanje najboljih skakača s motkom.

Prema propisima švicarske vlade mitingu je prisustvovalo 1.000 gledatelja, podijeljenih u četiri zone kako bi se udovoljilo smjernicama socijalnog udaljavanja.

Pobjeda i to 12. ove godine, je pripala švedskom čudu, 20-godišnjem svjetskom rekorderu Mondu Duplantisu sa skokom od 6.07 m. Nakon toga je podigao letvicu na 6.15 m, visinu novog svjetskog rekorda na otvorenom, ali je nakon prvog neuspjelog pokušaja odustao zbog mraka.

Duplantis je prije deset dana pobijedio na mitingu u Stockholmu preskočivši  6.01 metara što je bio najbolji rezultat sezone. U Lausanni je skočio šest centimetara više, a svih sedam visina (5.62, 5.82, 5.87, 5.92, 5.97, 6.02, 6.07) je preskočio iz prvog pokušaja.

"Bila je to fantastična noć", rekao je Duplantis. "Uvjeti, gužva, natjecanje, bilo je nevjerojatno," dodao je.

Duplantis je pobijedio s pet centimertara boljim rezultatom od Amerikanca Sama Kendricksa. Svjetski prvak je uporno pratio Šveđanina, ali je zapeo na 6.07.

"Sam je nevjerojatan natjecatelj i mislim da izvlačimo najbolje iz sebe. Nastavili smo dalje, gurajući i vidite rezultat. Osjetio sam da sam u zoni. Ali bilo je pretamno da bih došao na 6.15 m i osjećao sam da je nerazumno nastaviti," naglasio je mladi Šveđanin, svjetski rekorder sa 6.18 u dvorani.

Treći je bio olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira Brazilac Thiago Braz sa skokom od 5.72 koliko je na četvrtom mjestu preskočio i bivši svjetski rekorder Francuz Renaud Lavillenie.

"Na zagrijavanju je sve bilo OK, ali nakon toga ne. Palac mi je bio potpuno u redu i uopće me nije smetao," kazao je Lavillenie koji se vratio natjecanjima nakon što je prošle subote operirao palac.

U ženskoj konkurenciji slavila je Šveđanka Angelica Bengtsson s rezultatom sezone 4.72 metra. Brončana s Europskog prvenstva u Amsterdamu 2016. pokušala je preskočiti 4.84m, ali nije uspjela.

Druga je bila brončana s posljednjeg EP-a u Berlinu 2018. Britanka Holly Bradshaw s rezultatom 4.64, koliko je preskočila i trećeplasirana Švicarka Angelica Moser kojoj je to bio osobni rekord.

Britanka Bradshaw je prije deset dana pobijedila na mitingu Dijamantne lige u Stockholmu s rezultatom 4.69 ispred Šveđanke Bengtsson koja je preskočila 4.62. Sada su zamijenile mjesta.

 

Moglo bi vas zanimati...