SP: 44 medalje američkih plivača

26/06/22

SP: 44 medalje američkih plivača

SAŽETAK

Na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti završena plivačka natjecanja u bazenu, a najviše razloga za veselje imaju u američkoj reprezentaciji.

Na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti završena plivačka natjecanja u bazenu, a najviše razloga za veselje imaju u američkoj reprezentaciji koja je na ovom natjecanju osvojila rekordne 44 medalje.

Zadnjeg dana su tom rekordnom zbroju pridonjeli Hunter Armstrong, novi svjetski prvak na 50 m leđno i ženska štafeta 4 x 100 m mješovito koja je osvojila zlato. Naslove svjetskih doprvaka osvojili su Katie Grimes na 400 m mješovito, Bobby Finke na 1500 m slobodno i muška štafeta 4 x 100 m mješovito, dok su brončana odličja pripala Eriki Brown na 50 m slobodno i Emmi Weyant na 400 m mješovito.

Najbolji rezultat zadnjeg dana postavio je Talijan Gregorio Paltrinieri koji je na 1500 metara postavio novi europski rekord i rekord svjetskih prvenstava (14:32.80 minuta), a nakon 1400 metara je bio na putu i prema rušenju svjetskog rekorda Kineza Suna Yanga postavljenog prije 10 godina na OI u Londonu. No, u zadnjih 100 metara je za tim rezultatom zaostao za gotovo dvije sekunde. Paltrinieriju je to treći naslov svjetskog prvaka na najdužoj plivačkoj dionici u bazenu.

Petnaestogodišnja Kanađanka Summer McIntosh opravdala je epitet "čuda od djeteta" osvojivši svoje drugo zlato na ovom prvenstvu, ovoga puta u disciplini 400 mješovito s novim juniorskim svjetskim rekordom (4:32.04 minuta).

Švedska sprinterica Sarah Sjoestroem osvojila je svoje deseto zlato na svjetskim prvenstvima i ukupno 19. odličje, osvojivši po drugi put u karijeri naslov svjetske prvakinje na 50 slobodno.

Na istoj dionici, ali prsnim načinom plivanja, do zlata je došla povratnica na veliku scenu, Litavka Ruta Meilutyte, osvojivši svoje drugo zlato na svjetskim prvenstvima devet godina nakon što je u Barceloni 2013. slavila na 100 prsno.

Sljedeće Svjetsko prvenstvo na rasporedu je već sljedeće ljeto u japanskoj Fukuoki.

(Hina)

Moglo bi vas zanimati...