Suradnja RH i Kine
23/11/18

Suradnja RH i Kine

U zagrebačkoj Košarkaškoj dvorani Dražen Petrović održan je središnji događaj na kojem je predstavljena sportska suradnja Hrvatske i Kine, a događaj je uveličala i potpredsjednica Državnog vijeća Narodne Republike Kine Sun Chunlan.

Potpredsjednica Sun Chunlan je u društvu predsjednika Sportskog sveučilišta iz Pekinga, inače najvećeg na svijetu,  Cao Weidonga i izaslanstva Vlade NR Kine nazočila i oglednoj košarkaškoj utakmici hrvatskih i kineskih sportaša kojom je i simbolično započeta suradnja, koja zemljama na potpuno suprotnim stranama svijeta otvara potpuno novu viziju sportske budućnosti. Više od stotinu kineske djece svih uzrasta godišnje povjereno je hrvatskim stručnjacima na edukaciju i učenje na hrvatskom sportskom primjeru, posebice u tradicionalno jakim hrvatskim sportovima poput nogometa, rukometa, vaterpola i košarke.

"Došla sam obići mlade kineske sportaše u Hrvatskoj i uvjeriti se kako napreduje njihovo učenje i sportska izobrazba u zemlji, koja se ponosi nevjerojatnim sportskim uspjesima. U Hrvatskoj će naučiti puno o sportskoj tehnologiji i taktici u sportovima, koji u Kini nisu toliko razvijeni, poput rukometa i vaterpola. Ovi mladi sportaši će u budućnosti biti most prijateljstva naših država, u Hrvatskoj će steći brojna prijateljstva, a ovim putem pozivam i mlade hrvatske studente i sportaše da dođu u Kinu", kazala je dopredsjednica  Sun Chunlan. 

Suradnja se održava u zajedničkoj organizaciji sa Hrvatskim olimpijskim odborom, Gradom Zagrebom, Sveučilištem u Zagrebu i Kineziološkim fakultetom u Zagrebu.

"Ovaj projekt je započeo još prije deset godina potpisivanjem sporazuma o suradnji Hrvatskog i Kineskog olimpijskog odbora. U sklopu sportske suradnje koju danas predstavljamo odvijat će se razmjene sportaša, trenera, profesora i sportskog znanja. Mnogi profesori zagrebačkog Kineziološkog fakulteta već su gostovali u Kini kao stručni predavači tijekom godina, a sada je ta razmjena došla do faze koja je zaista relevantna, pogotovo za razvoj kinesko-hrvatskih odnosa. Kinezi u Hrvatskoj dobivaju kvalitetnu naobrazbu, a na području sporta stručnu izobrazbu u nogometu, rukometu, vaterpolu i košarci, dok u drugom smjeru mladi hrvatski sportaši, ali i treneri imaju mogućnost trenirati u gimnastičkim i stolnoteniskim kampovima, koji su najbolji na svijetu, kao i onima za zimske sportove, a mogućnosti su tu neslućene, s obzirom da je Peking domaćin sljedećih Zimskih olimpijskih igara", kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, dok je korist od hrvatsko-kineske suradnje naglasio i voditelj projekta Damir Knjaz. 

"Naša suradnja traje već 10 godina, i Kinezi su uvijek u tim razgovorima na akademskoj razini isticali svoje čuđenje što jedna mala zemlja ima postiže takve rezultate. Sve je to kulminiralo kada ih je potpuno šokiralo ulazak Hrvatske  u finale svjetskog nogometnog prvenstva. Krenuli smo u projekt koji će njihovu djecu uključiti u naš sustav sporta, pogotovo uz naše trenere. Njihovi sportaši trenirat će u našim klubovima, natjecati se s našom djecom, a u Kini se nadaju da će kroz nekoliko godina biti stožerni igrači njihovih nacionalnih vrsta", kazao je Knjaz. 

Upravo su veliki međunarodni uspjesi hrvatskih sportaša ponukali Kineze da u Hrvatskoj razvijaju svoje buduće sportaše. Sportska suradnja Kine i Hrvatska još je jedna velika pohvala hrvatskom sportu te najbolji pokazatelj koliko sportski uspjesi znače međunarodnom ugledu naše zemlje.

"Ova suradnja je dokaz kvalitete i stručnosti Sveučilišta u Zagrebu kao i našeg Kineoziološkog fakulteta, koji Kinezima može ponuditi stručno obrazovanje i sportsko usavršavanje. Mladi Kinezi će ovdje naučiti hrvatski jezik i postati u budućnosti most suradnje između Hrvatske i Kine, zemlje koja će u narednih 20 godina biti vodeća na svim poljima", izjavio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.    

Skupu su nazočili i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelene Pavičić Vukičević,  prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković- Bagić i dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Krističević.

Moglo bi vas zanimati...