Tata Steel turnir
13/01/19

Tata Steel turnir

U nizozemskom gradiću Wijk Aan Zee, na obali Sjevernog mora počeo je 81. "Tata steel šahovski turnir" iznimno visoke XXI. kategorije s prosječnim rejtingom od 2.753 boda. 

Na turniru poznatom kao "Šahovski Wimbledon" sudjeluje 14 igrača od kojih su šestorica među prvih osam s najnovije svjetske rangliste. Predvodi ih aktualni svjetski prvak Norvežanin Magnus Carlsen, šesterostruki osvajač ovog turnira, a najopasniji suparnici trebali bi mu biti sjajni Azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov i Kinez Liren Ding. 

Posebnu draž ovom "Wimbledonu" daju nastupi nekadašnjih svjetskih prvaka Viswanathana Ananda i Vladimira Kramnika te darovitog Nizozemca Anisha Girija, koji je u "superfinalu" prošlogodišnjeg turnira u doigravanju brzopoteznim tempom s 1,5-0,5 poražen od Magnusa Carlsena. O bogatoj povijesti ovog turnira najviše govori podatak da su na njemu sudjelovali gotovo svi najbolji svjetski velemajstori, pri čemu su pobjedničke pokale osvajala čak jedanaestorica svjetskih prvaka.

Ovaj 81. "Tata steel turnir" počeo je relativno mirno, sa samo dvije odlučene partije u kojima su poražena dva domaća igrača. Rus Ian Nepomniači kao crni brzo je iskoristio dvije nepreciznosti Anisha Girija u otvaranju, a Vishy Anand je u minijaturi svladao debitanta Jordana Van Foreesta nakon što je Nizozemac nepotrebno oslabio svoje kraljevo krilo. Vrlo uzbudljiva bila je partija između Magnusa Carlsena i Lirena Dinga u kojoj je svjetski prvak dvaput žrtvovao kvalitetu za opasan rokadni napad, ali se Kinez obranio prijelazom u završnicu s raznobojnim lovcima.

Moglo bi vas zanimati...