Urugvaj prvi prvak
13/07/18

Urugvaj prvi svjetski prvak

Hoće li Hrvatska prvi put postati svjetski nogometni prvak doznat ćemo u nedjelju. No, jeste li znali da je Urugvajbio domaćin prvog svjetskog nogometnog prvenstva na kojem je sudjelovalo 13 država koje su dobile direktne pozivnice za SP i osvojio je titulu prvaka. Finale na Montevideu gledalo je više od 90.000 ljudi, a pobjednik Olimpijskih igara 1924. i 1928. godine, u finalu je s 4:2 svladao Argentinu.


Brazil je s pet naslova prvaka najuspješnija reprezentacija, a slijede ga Nijemci i Talijani sa po četiri krune. Argentina i Urugvaj su dva puta bili prvaci, a Francuska, Španjolska i Engleska jednom. 

- Hrvatska je četvrta najmanja zemlja po broju stanovnika koja sudjeluje na SP-u u Rusiji, a osvoji li titulu postat će druga država s najmanjim brojem stanovnika kojoj je to uspjelo, nakon Urugvaja.
Hrvatskoj je to prvo finale SP-a, a bit će joj to prilika da uzvrati Francuzima za poraz u polufinalu SP-a 1998. 

- Hrvatska je do sada igrala sa sedam, od osam, svjetskih prvaka, jedino nikada nismo igrali protiv Urugvaja. Ukupno su ‘Vatreni’ protiv svih prvaka odigrali 38 utakmica ostvarivši 10 pobjeda, 12 remija i 16 poraza. S Francuzima smo igrali pet puta ostvarivši tri poraza i dva remija

- Posljednji naslov osvojili su Nijemci, koji su u Rusiji ispali u grupnoj fazi.

Moglo bi vas zanimati...