Vachier-Lagrave pobjednik
13/08/19

Neočekivani pobjednik

Francuski šahovski velemajstor Maxime Vachier-Lagrave neočekivani je pobjednik Grand Chess Toura u američkom Saint Louisu, na turniru koji je igran ubrzanim tempom (25 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi nakon svakog odigranog poteza, pri čemu pobjeda donosi 2, a remi 1 bod).

Nakon što je Armenac Levon Aronian u sedmom kolu u izravnom susretu s potencijalno najopasnijim suparnikom Fabianom Caruanom poslije izvrsne igre zabilježio petu pobjedu, činilo se da je definitivno osigurao konačan trijumf. Tim više, jer je istovremeno svjetski prvak Magnus Carlsen svladao Vachier-Lagravea i tako mu stvorio naizgled nedostižna tri boda prednosti.

Međutim, u finišu se dogodio veliki preokret. Aronian je neočekivano izgubio od Mađara Richarda Rapporta pa ga je na diobi prvoga mjesta dostigao Vachier-Lagrave, koji je trijumfirao zahvaljujući boljem dopunskom kriteriju.

Pobjednik zagrebačkog Grand Chess Toura i aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen doživio je težak neuspjeh jer je završio tek na diobi petog do osmog mjesta sa samo 8 bodova. Ne pamtimo kad je Carlsen završio turnir ispod granice od 50% osvojenih bodova, s čak četiri poraza iz devet partija!

U noći s utorka na srijedu po srednjoeuropskom vremenu u Saint Louisu će biti odigran prvi krug dvokružnog brzopoteznog turnira na pet minuta po igraču, uz dodatak od 3 sekunde nakon svakog odigranog poteza.

 

 

Izvor: www.hina.hr

 

Moglo bi vas zanimati...