'Vatreni' zaradili 16 milijuna dolara
05/07/18

'Vatreni' zaradili 16 milijuna dolara

 

Plasmanom u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, hrvatska reprezentacija je zaradila 16 milijuna dolara. Svaka reprezentacija koja se plasirala na World Cup dobila je osam milijuna dolara, prolaz skupine osigurao je dodatna četiri milijuna i još četiri milijuna dolara za plasman u četvrtfinale. Pobjeda protiv Rusije i ulazak u polufinale 'Vatrenima' i Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) donosi najmanje 22 milijuna dolara, kolika je nagrada za četvrto mjesto. Treće mjesto donosi 24, drugo 28 milijuna dolara, a svjetski naslov čak 38 milijuna dolara.

Sav taj novac stiže na račun Nogometnog saveza zemlje, koji zatim odlučuje o raspodjeli. Vodstvo HNS-a i igrači dogovorili su da 60 posto Fifine nagrade ide savezu, a 40 posto igračima i stožeru, a taj iznos dijelit će se između igrača i stožera u omjeru 80-20. 

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) povećala je nagradni fond za svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine na 400 milijuna dolara što je porast od 12 posto u odnosu na SP 2014. u Brazilu.

FIFA je u Brazilu reprezentacijama podijelila 358 milijuna dolara pri čemu je svjetski prvak Njemačka dobio 35 milijuna dolara, Argentina kao finalist 25, dok su Nizozemska za treće i Brazil za četvrto mjesto dobili 22 i 20 milijuna dolara.

Moglo bi vas zanimati...