Zapaljen olimpijski plamen za ZOI 2022.

18/10/21

Zapaljen olimpijski plamen za ZOI 2022.

SAŽETAK

Na antičkom lokalitetu u Olimpiji zapaljen je olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022.

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. zapaljen je na antičkom lokalitetu u Olimpiji prema tradicionalnom ritualu bez prisutnosti gledatelja.

Plamen je zapaljen nešto poslije podne po lokalnom vremenu sunčevom svjetlošću uz pomoć konkavnog zrcala na ostacima antičkog hrama u Olimpiji. Svečanosti paljenja plamena prisustvovali su samo predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou te predstavnici grčkog i kineskog olimpijskog odbora. 

Zimske igre u Pekingu održavaju se od 4. do 21. veljače.

Zbog drastičnih mjera koje su na snazi u Kini i grčki je odbor pojačao sanitarne mjere te je odlučio da će put olimpijske baklje biti "kraći nego u prošlosti".

Olimpijska baklja će sutra biti predana kineskim organizatorima na stadionu Panathinaiko u Ateni u podne, nakon noći provedene u sjeni Akropole.

Ove će godine, prvi put u povijesti, olimpijsku baklju nositi samo dvije osobe, jedan Kinez i jedan Grk, u manje od 24 sata do stadiona Panathinaiko gdje će biti predana organizacijskom odboru ZOI 2022. također bez publike.
 

Izvor: Hina

Moglo bi vas zanimati...