28/05/18

Zastupnik

 

Sasvim sam siguran da neke bitne detalje o životu Lorisa Kariusa, Liverpoolovog vratara do subote baš i niste znali. Danas gotovo svi znaju gotovo sve o ovom njemačkom mlađahnom profesionalcu. Jest, uprskao je i velikim je dijelom odgovoran za poraz Liverpoola protiv Reala, no barem je sad postigao ono što svi veliki sportaši žele – ne postoji, naime, niti jedan nogometni razgovor na svijetu u kojem on nije središnja tema. Spominju ga barem dvostruko više nego Ronalda. Na žalost, osim pregršti duhovitih poruka na društvenim mrežima, u kojima je njemački vratar zvijezda dana, neki bolesnici poslali su mu i prijetnje smrću. Za nadati se je da su te prijetnje doista samo prijetnje bolesnika, a da će njegova isprika među navijačima Liverpoola imati odjeka. Ipak, siguran sam da bi sad radije da nije slušao djeda, nego oca i bavio se motociklizmom, a ne nogometom, no brzo će i on i 3:1 pasti u zaborav. Dolazi svjetsko nogometno prvenstvo.

Puno se sportova i sportaša požurilo završiti svoje lige i natjecanja uoči ruskih mjesec dana. Neki jednostavno neće moći, jer je ljetni ritam takav kakav jest. Ne može baš cijeli sportski svijet stati zato jer se nogometaši igraju po stadionima u Rusiji. Veliki peh imali su rukometaši, koji su u istom vikendu kad i nogometaši završavali svoju Ligu prvaka. Da nisu, sigurno bismo i o njima pričali, barem malo više. Ovako valja konstatirati da je Montpellier novi rukometni vladar Staroga kontinenta, a da branitelj Vardar i možda najveći favorit, PSG, ostadoše kratkih rukava. Malo je bilo neuobičajeno u razračunavanju četiri kluba u Koelnu gledati čak tri iz Francuske, no jednostavno su najbolji. A među njima, pobjednik je Montpellier. Rukometni kibici tvrde da je to iznenađenje, ali mislim da bi dobro bilo da se iduće godine odmaknu od završetka nogometne Lige prvaka, žele li bolji medijski plasman.

A u Hrvatskoj, bez obzira na ova dva spomenuta događaja i sportove koji inače plijene pozornost javnosti, Osijek je dosta glasno organizirao i uspješno okončao Svjetski gimnastički kup. Doista me raduje da je svjetski prvak, Tin Srbić, definitivno izrastao u vrhunskog gimnastičara. Nije, naime, lako pred svojom publikom, koja gromoglasno navija dva dana održati visoku razinu i pobijediti. Uz to, Tin je pobijedio s velikom bodovnom razlikom, a čak nije odvježbao svoj omiljeni element „možnik“ koji je ime dobio po njegovom uzoru, Mariju Možniku. Nešto malo zasmetalo ga je u ramenu, pa nije riskirao. Kakva bi to tek vježba bila na preči, da ju je odradio kako je zamišljena. No, svakako treba Osječanima odati priznanje za veliki trud i napor koji ulažu ne bi li svjetski kup ostao u gradu na Dravi još dugi niz godina.

Te sreće, da ima publike, nije imao Split. Siguran sam da uopće niste primjetili da se u Splitu odigralo treće kolo i muške i ženske Europske lige u odbojci. Ne brinite, malo medija je to uopće primjetilo, što im dakako ne služi baš na čast. Ipak je riječ o hrvatskim reprezentacijama. Dečki guraju sjajno i matematički su već u završnici, dok djevojkama očito nedostaje malo preslagivanja i povratak prve tehničarke. No i jednima i drugima sasvim sigurno je najviše falila publika. Dvjestotinjak gledatelja kazališnih manira ipak nije dovoljno za neko ozračje kakvo bi reprezentacija u bilo kojem sportu u Splitu trebala imati.

Za kraj malo samohvale. Koliko god SPTV bio zapravo druga televizija po spominjanju u Hrvatskom saboru, do sad nismo imali prilike s kavom počastiti niti jednog saborskog zastupnika. Sad, kad je kod nas bio dopredsjednik Sabora, g. Furio Radin, stvari su se promijenile. Sad, dakle, imamo na popisu 117 hrvatskih sportova ili sportskih grana koje smo pratili i jednog saborskog zastupnika koji nas je posjetio. Idemo dalje….

JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...

 • Ozračje
  31/03/18 Ozračje

  Dobro, priznajem, mislio sam da će čitatelji moći bez mojega bloga ljeti i da neću imati potrebe pis...

  Saznajte više
 • STRAŠNO
  07/05/18 Strašno

  Moram priznati, već dugo me nešto nije tako šokiralo kao prošlotjedna apsolutna...

  Saznajte više