Bez novaca... ne može

10/10/22

Bez novaca... ne može

SAŽETAK

Napokon smo vratili dio loptačkih sportova na ekran vidljiv doslovce svakome u Hrvatskoj. Odbojka, rukomet i vaterpolo su tri sporta koje ćemo jednom tjedno,

Napokon smo vratili dio loptačkih sportova na ekran vidljiv doslovce svakome u Hrvatskoj. Odbojka, rukomet i vaterpolo su tri sporta koje ćemo jednom tjedno, jednu utakmicu po kolu, emitirati uživo na programu SPTV-a. I gledanost je već u startu odlična. Gledatelji očito vole domaći sport. Dobar razlog da, napokon, uzvisimo i tehnologiju na oznaku HD. Kad nemate novaca, onda je sve, baš sve uvijek problem, pa i s takvim, naizgled jednostavnim stvarima. A sad, kad je i država rekla da loptački sportovi moraju biti na televiziji dostupnoj svima, sad će biti lakše doći i do novaca. Mi smo svakako krenuli s prijenosima, od prvoga kola u svakom od tri spomenuta sporta, a ako netko misli da se to sve može „na lijepe oči“, bez novaca….ne može.

Odmah uz činjenicu da se gotovo sve poklopilo oko loptanja, dodatna dobra vijest je i da se Hrvatski teniski savez aktivno uključio i pomogao nam u dobijanju prava za susret ženskih reprezentacija Hrvatske i Njemačke, početkom studenog u Rijeci. Radi se o bivšem Fed kupu, sad imenom Billy Jean King kup. Nekako smo samo nastavili priču koju smo s njima lani počeli graditi s prijenosima manjih turnira, prvenstveno na obali, ali i u unutrašnjosti. Kad tome dodamo tradicionalne prijatelje iz džuda, karatea, kajaka i kanua, obaranja ruke, streljaštva, boksa, socce i povremeno iz još desetak drugih sportova, sad to počinje ličiti na ideju od prije 12 godina; da svaki dan imamo nešto od hrvatskoga sporta na ekranu ove naše, Sportske televizije. Uživo. A pripremamo i magazinske prikaze događanja u atletici, gimnastici, plivanju. Uspijemo li ukomponirati sve kako smo zamislili, proširit ćemo priču i na druge sportove, koji su na neki način televizijski i medijski marginalizirani. A nije to lako. Po gledanosti smo u samom vrhu hrvatskih tablica gledanosti, ne kako mi to želimo, nego kako ozbiljna firma, AGB Nielsen, kaže i piše iz tjedna u tjedan. Promijenili smo, neznatno, shemu. Baš zahvaljujući Nielsenu došli smo do zaključka da nas najviše gledaju vikendom, plus petkom i ponedjeljkom. Pa idemo probati s premijernim programom u te dane. Da gledatelji imaju što vidjeti, uživati.

Ovdje jednostavno osjećam da moram ponoviti, tristoti put, da se SPTV ne financira iz novaca koje ima HOO, da opet ne bi neki nastrani političar krenuo s tom tezom „u zaštitu hrvatskoga sporta“, kao što se to dogodilo prije nekoliko godina. Od tada vučemo upornu stigmu „gubitaša“, iako smo već 3 godine u potpuno normalnom poslovanju. U plusu, čak. No i dalje nas ocrtavaju negativnim bojama. Uz nas posao dobijaju mnoge male i srednje hrvatske produkcije, od onih s jednom ili dvije kamere, do onih s reportažnim kolima, a nekima je to jedini izvor prihoda. Jedina je obaveza i jedini cilj nam je svima zajednički – hrvatski sport! Unapređenje istoga i omogućavanje pojavljivanja na ekranu.

Ne bih htio, stavljanjem pod kraj današnjega pisanja, nikako umanjiti niti činjenicu da smo prošloga tjedna dobili, kao televizija, posebnu nagradu Europskog Fair play udruženja za medijsko praćenje ferpleja, „Glas ferpleja“, koja se dodjeljuje europskom mediju koji se istaknuo u praćenju aktivnosti koje nacionalni savezi promoviraju, zajedno s europskim i svjetskim pokretom. Ponosni smo na to, jer znam da nismo bili jedini i znam da su uz nas kandidati bili doista jaki. A upravo suradnja s Hrvatskim FairPlay savezom nama je otvorila ta vrata, pokazala da i na takvim stvarima znamo što radimo i da to radimo dobro.

Boljeg priznanja od toga, baš sada, jednostavno ne može biti.

JURA OZMEC