Cijena? Prava sitnica

20/02/23

Cijena? Prava sitnica

SAŽETAK

Ne mogu vjerovati! Nakon što sam pomislio da nitko nikad neće ni malim prstom maknuti na temu kojoj su posvećivana brojna moja pisanja,

Ne mogu vjerovati! Nakon što sam pomislio da nitko nikad neće ni malim prstom maknuti na temu kojoj su posvećivana brojna moja pisanja, govorenja u eteru, a i šire, dogodilo se! Ministarstvo obrazovanja RH je objavilo da od iduće školske godine povećavaju broj nastavnih sati tjelesnoga odgoja u nižim razredima osnovnih škola u Hrvatskoj. Uz to, nastavu tjelesnog neće više morati odrađivati nastavnice i nastavnici razredne nastave, kojima je to generalno bila užasna tlaka, nego sve prelazi u ruke diplomiranih kineziologa. Pametno je da se projekt pokreće eksperimentalno, pa će se vidjeti gdje stvari škripe ili ih treba primijeniti i šire. Radi se o tome da neke škole nemaju dvorana, neke nemaju dovoljno djece, u nekima postoji otpor razrednih nastavnika da će im se smanjiti plaća, u drugima promišljaju kako uopće stvoriti satnicu dodatnim nastavnicima, ali još uvijek mi je to teško povjerovati, da je projekt osmišljen i preciziran!? Jasno, milijarde problema koje će tim novim preustrojem nastati tek treba očekivati, no eppur si muove!

Brinem, doduše, malo o tim kineziolozima, u prijevodu profesorima tjelesne kulture. Novi Zakon o sportu, kojeg rado čituckam kad imam vremena, napravio je i jedan, čini mi se, propust. Naime, ako ste na Kineziološkom fakultetu ili kroz dodatno obrazovanje uz posao završili smjer za trenera recimo odbojke, a ukaže se radno mjesto u rukometnom klubu – nemate šanse. Iako su osnove, osim taktičkih zamisli i vrlo specifičnih treninga zapravo iste, jer svi moraju biti snažni, imati kondicije itd… Da se i u sklopu projekta sport u niže razrede osnovnih škola ne dogodi da unatoč nekom određenom broju nezaposlenih kineziologa na burzi, oni svejedno neće moći raditi u školama, jer su na faksu završili recimo rekreaciju ili smjer veslanje?

Hajd'mo razmišljati pozitivno, da će se ljudi u ministarstvu zbrojiti na vrijeme i popraviti očite nelogičnosti vezane uz tu problematiku i olabaviti uvjete koje trenutačno u zakonu možete iščitati. Ukoliko se to ne bi dogodilo, prijeti čak i gašenje većine hrvatskih sportova jer ne samo da neće biti novih trenera, zakonski će im biti zabranjeno, nego će i postojećima biti zabranjen rad. Naime, na KIF-u postoji čini mi se 17 ili 18 smjerova za usmjerenja kineziologa. To je, dakle, riječ o trenerima koji mogu raditi u 17 ili 18 sportova (iako je i rekreacija unutra), a u Hrvatskoj je trenutačno po nomenklaturi oko 90 sportova. Dakle? Što s ostalima? Ili, kao što već u nekom od prošlih blogova napisah, možda baš to i jest konačni cilj? Ukidanje sporta? Nadam se da nije.

Baš zato, Sportska je televizija nakon odluke o praćenju domaćih liga uspjela spojiti predstavnike ekipnih sportskih saveza na zajednički sastanak oko još većeg unapređenja praćenja hrvatskih liga u odbojci, rukometu, vaterpolu i košarci. Prijedlozi nekih od njih, na primjer Joke Vrankovića iz HKS-a su vrlo jednostavni, čitljivi i jeftini, pa bi se stvarno mogao dogoditi preokret u sveobuhvatnoj politici prema ekipnom, loptačkom sportu, ne samo HOO-a ili ne samo pojedinaca u raznim ministarstvima, nego cijele države (čitaj: Vlade RH). Sve bi to bilo transparentno kroz osmišljen zajednički nastup sportova koji imaju najviše problema u skupljanju financija, a do prošle godine i nikakvu minutažu u televizijskim prijenosima. Oni su važni klubovima i savezima da bi predstavili svoje sponzore i u konačnici, pokazali se u punom svijetlu onim klincima s vrha ove priče, budućim članovima svojih klubova i na kraju reprezentacija koje su sve manje na OI.

Cijena toga svega je doista prava sitnica.

JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...